Urodjene anomalije,oboljenja i poremećaji

0
381

U doba novorodjenčeta vidjaju se izvesna stanja, koja su karakteristična za taj uzrast. Oni se klasifikuju u četiri grupe.
-poremećaji koji nastaju direktno za vreme procesa radjanja.
-poremećaji koji nastaju usled varijacije anatomskih i fizioloških pojava u novorodjenčeta
-urodjene anomalije kao posledica nepravilne antinatalne zaštite
-oboljenja koja su rezultat stečenih infekcija u postnatalnom periodu
Poremećaji koji nastaju direktno za vreme procesa radjanja je povreda na glavi, takozvani porodjajni naduv (caput succedaneum). Tu se radi o otoku potkožnog tkiva, poluloptastog oblika mekane konzistencije i lividne boje.Lokalizuje se na onom delu glave koji su izloženi pritisku kroz porodjajne puteve.Osim na glavi može se naći na licu,vratu i grudima.Postoji i sitna tačkasta krvarenja.Ove povrede su bezazlene i nakon 24-48 sati izčeznu.
Kafalhematom-(cephalhaematom) je povreda pri rodjenju, koja nastaje usled odvajanja površnog dela kosti i izmedju njih se nakuplja krv (ističe iz povredjenih krvnih sudova). Kefalhematom može da bude interni i eksterni. Eksterni kefalhematom liči na porodjajni naduv,ali se poznaje po ovim znacima,započinje da raste posle rodjenja. Eksterni kefalhematom je elastične konzistencije i fluktuira, dosta dugo traje i do mesec dana, pa polako se povlači. Njegova veličina je različita može biti do veličine jedne jabuke. Davanje vitamina K je koristan zbog krvarenja.Interni kefalhematom nastaje zbog prskanja krvnih sudova usled pritiska kroz porodjajne puteve ili upotrebom mehaničkih sredstava (forceps).Krv se nakuplja izmedju kostiju lobanje i tvrde moždanice od njegove veličine zavisi dali će simptomi biti izraženi i u kojoj meri.

POSTAVI ODGOVOR