Kažnjavanje dece

0
520

Kaznjavanje_deceSvaki roditelj ima svoj stav oko vaspitanja dece, neki zabranjuju fizičko kažnjavanje, a neki uopšte ne kažnjavaju decu.Kako je normalna stvar dečiji nestašluk tako je i kažnjavanje nekad potrebno.Često se dešava oko ponašanja deteta kada direktno ili indirektno odbija roditeljske stavove.Savestan roditelj treba da traži promenu ponašanja sa zasluženom kritikom ili  kaznom.Kritika je apel na promenu ponašanja, dok je kazna roditeljska moć.Ukoliko dete nikad se ne kazni, roditelj postaje nemoćan i dete uživa u manipulaciji.Dok je druga verzija kada  roditelj upotrebljava svoj moć od kojih se dete plaši.

Kako kažnjavati decu?

Postoji tri načina kažnjavanja:
Frustracija želje je najsavremeniji i najčešći oblik kažnjavanja, kada se detetu nešto zabrani, što inače jako želi.Važno je da se roditelji drže zaslužene kazne, koja je izrečena bez naknadnog ublažavanja.
Naredba aktivnosti to je način kažnjavanja kada se od deteta traži da umesto kazne nešto uradi.
Telesna kazna je izazivanje bola kod deteta, a ne i povredjivanje.Telesna kazna se razlikuje od nekontrolisanog premlaćivanja deteta to već spada u zlostavljanje.
Vaspitni stil roditelja podrazumeva kojim vaspitnim postupcima će ostvariti svoje vaspitne ciljeve, i da se ne naruši emocionalni odnos prema detetu.Vaspitanje obuhvata prihvatanje i kontrolu deteta.Prihvatanje je trud, toplina, podrška roditelja da se dete razvija u svesnu asertivnu ličnost.Kontrola znači ponašanja, odosi se na razne zadatke koje roditelji postavljaju, disciplina i kontrola detinjih impulsa.

Postoji  nekoliko vrsta  vaspitnih stilova:

*Autoritarni roditelji su zahtevni sa visokom kontrolom nad decom i niskom toplinom.
*Neuključeni-nezainteresovani roditelji sa niskom toplinom i niskom ili bez kontrole dece.
*Permisivni roditelji-popustljivi sa visokom toplinom i niskom kontrolom.Ova vrsta roditelja se dalje dele na dve grupe:
Demokratski roditelji koji su posvećeni detetu, savesni su i blagi, uključeni u detetovu aktivnost.
-Drugu grupu čine nedirektivni roditelji kod kojih nema zabrane, pravila, detetu je po želji sve dozvoljeno.

POSTAVI ODGOVOR