Pravilna higijena penisa kod dečaka

0
355

Pravilna_higijena_penisa_kod_decakaNemojte forsirati odvajanje prepucija jer biste mogli izazvati pucanje kožice i krvarenje, te bol i pečenje prilikom mokrenja

Majke tek rođenih dječaka susreću se s jednom stvari o čijoj njezi nikad prije u životu nisu trebale voditi brigu, a to je penis. Budimo realni, koliko god bile upoznate s „odraslim“ muškim udovima i njegovom funkcijom, njega i higijena muškog uda, posebno kod bebe je nešto o čemu većina žena zna vrlo malo ili čak ništa.

Kako u našoj zemlji ne postoji običaj obrezivanja prepucija ili kožice penisa nekoliko dana nakon rođenja, može se činiti da on onemogućava i otežava pravilnu higijenu. No, u biti to nije slučaj. Penis bebe treba normalno prati sa sapunom i vodom, kao i ostatak tijela bebe, ali bez natezanja prepucija preko glavića.

Također, nisu potrebna bilo kakva antiseptička sredstva niti čišćenje penisa sa štapićima i slično. Naime, kod većine beba, prepucij koji prekriva glavić ujedno je spojen s njime te svako njegovo potezanje može izazvati pucanje kožice i krvarenje, te bol i pečenje prilikom mokrenja.

Jedino što je potrebno je provjeravati s vremena na vrijeme kakav mlaz urina ima beba ili dječak, jer ako je mlaz slabi i izgleda više kao kapanje, te je vidljivo da dijete doživljava određenu neugodu ili bol prilikom mokrenja, što prije se konzultirajte sa svojim pedijatrom.

Nemojte ništa forsirati

Prepucij koji je najčešće spojen za glavić penisa prilikom rođenja (kod vrlo malog broja dječaka to nije slučaj), može se odvojiti od glavića u sljedećih nekoliko mjeseci ili pak godina djetetovog života. Za to nema pravila. Kod većine dječaka to se dogodi do pete godine života, a kod nekih tek u tinejdžerskim godinama. Niti u kojem slučaju ne smijete forsirati odvajanje. Ako je dječak veći, sigurno će i sam shvatiti da može povući kožicu i na koji način može to učiniti.

Nakon odvajanja, možete lagano potezati prepucij preko glavića penisa radi provođenja redovite higijene. Ako je dijete već veće, možete ga i početi učiti kako pravilno održavati higijenu svojih privatnih dijelova tijela. Naravno, povlačenje prepucija povezano je i s uriniranjem, pa čim je dijete starije i više ne nosi pelene, to može biti dobar početak za učenje takvim stvarima. Naravno, još jednom ponavljamo, prepucij se mora odvojiti od glavića.

Kako učiti dete?

Iako mnoge žene prepuštaju te osjetljive dijelove učenja o higijeni djetetovom ocu, to ne znači da ne trebaju znati tehniku. U biti, postupak je vrlo jednostavan, i ne razlikuje se kao i kod odraslih muškaraca:

    Potrebno je nježno povući prepucij preko glavića penisa.
    Isprati vodom i sapunom glavić i unutarnji dio prepucija.
    Nakon toga, samo se treba povući prepucij u početni položaj.

Kako prepoznati znakove odvajanja?

U određenoj razvojnoj fazi penisa, nekim dječacima će se tijekom mokrenja, zbog pritiska urina, penis početi napuhivati. Razlog je što se unutarnji sloj prepucija već odvojio od glavića ili je to odvajanje započelo. Dakle, napuhivanje je normalan znak odvajanja prepucija. To je samo jedno prijelazno stanje razvoja spolnog organa, koji je prilikom samog rođenja prilično nerazvijen. Također, to je znak daljnjeg rasta prepucija i njegovog otvora koji postaje širi kako bi kroz njega mogao proći glavić.

Kada se prepucij odvoji od glavića penisa, ispod prepucija na glaviću se u većim količinama počinje se nakupljati smegma koja se redovito mora prati. Naime, smegma sadrži stanice kože, loj i bakterije i zbog loše higijene može izazvati ozbiljne upale.

POSTAVI ODGOVOR