Biti roditelj zaista jeste najizazovniji zadatak

0
214

Biti roditelj zaista jeste najizazovniji zadatakU vrtlogu brojnih uloga koje igramo i sami pod teretom balansiranja različitih obveza, uloga mame ili tate zaista zahtijeva puno radno vrijeme. Svoje odluke često preispitujemo, savjete tražimo u stručnoj literaturi, psihologiji, razgovoru s drugim roditeljima. No odgovor na najteže pitanje – kako odgojiti sretno dijete – kompleksan je i zahtjevan. Čak i kad mislimo da činimo dobro, uvijek postoji crv sumnje i pitamo se činimo li zaista najbolje za svoju djecu.

Budite pozitivni
Ovim područjem odgoja bavila su se i mnoga istraživanja. Jedno od njih, predstavljeno na Economic and Social Research Councils’ Festival of Social Science 2011. godine, savjetuje kako se s djecom treba zabavljati i šaliti. Prema tom istraživanju, ako se šalite sa svojom djecom, glumite s njima i zajedno se smijete, dajete im alate za razvijanje socijalnih vještina, kreativnosti i boljeg nošenja sa stresom.
Za njihovu sreću i općenito stav prema životu izrazito je važno da budete pozitivni. Naime, roditelji koji izražavaju negativne emocije i ponašaju se grubo prema svojoj djeci vjerojatno će se poslije morati boriti s dječjom agresijom. To je loša vijest jer je agresija u petoj godini povezana s oblicima problematičnoga agresivnog ponašanja poslije u životu.
Ako ste u krugu ljutiti roditelj, ljutito dijete, pa još ljući roditelj – pokušajte se izvući jer vas djeca kopiraju i od vas uče. Najteže je ići protiv sebe, no ako ste ljutiti i imate potrebu vikati, prije nego što se izvičete, izbrojite do deset, duboko udahnite i stavite ruke pod mlaz hladne vode. Reagirajte smireno jer će vam se to isplatiti na duge staze.
Topla nježna veza između majke i djece može spriječiti probleme u ponašanju poslije u životu. U istraživanju objavljenom u časopisu Child Development naglašava se potreba djece za sigurnim utočištem. Veza između djece i roditelja ključna je i za izgradnju veza poslije u životu.

 

Evo nekih principa dobrog roditeljstva koje morate imati na umu:
Ono što radite bitno je. Način na koji vi postupate s drugim ljudima, vaš odnos prema hrani, poslu ili partneru vaši će mališani vjerno upijati i kopirati. Prije nego što reagirate, razmislite kakav će to utjecaj imati na vaše mališane.
Ne možete previše voljeti. Nemoguće je razmaziti dijete ljubavlju. U tome se slažu i stručnjaci i laici. Razmaženo je dijete obično ono koje umjesto ljubavi dobiva materijalne stvari, ono kojemu se ne postavljaju granice i ne određuju pravila. Razmaženo dijete nije ono koje roditelji vole i maze, nego ono od kojeg roditelji nemaju očekivanja i puštaju mu na volju.Budite prisutni. Bez obzira na nedostatak vremena, morate pratiti, učiti, korigirati, savjetovati i utješiti svoje dijete. Ne prepuštajte odgoj nekome drugome. Budite prisutni koliko je moguće mentalno i fizički.Uvijek uzmite u obzir to da odrastanje i dob u kojoj se dijete nalazi utječu i na njegovo ponašanje. Tako, recimo, ako imate trogodišnjaka, uzmite u obzir tantrume, ispade bijesa koje će možda imati zbog navale emocija i nemogućnosti nošenja s njima. Ako je, pak, u fazi tisuću zašto, imajte strpljenja, jer dijete intenzivno uči, razvija se i upija.Postavite pravila i potrudite se da ih dijete usvoji. Naravno, prilagodite ih dobi. Ako neka ponašanja ne usvoji na vrijeme, poslije će vam biti teže. Dosljednost je veoma važan ključ odgoja. Ako nešto smatrate iznimno važnim, nemojte popuštati.

Razgovarajte s djecom
Naravno, kako dijete odrasta, morate mu dati slobodu izbora i vjerovati da ste u njega usadili vrijednosti i moć kvalitetne procjene situacije.Psiholog Laurence Steinberg upozorava na zanimljivu pogrešku prilikom odgoja. Naime, dobar roditelj razgovara i objašnjava svom djetetu svoje odluke i postupke. „Generalno gledano, roditelji previše objašnjavaju maloj djeci, a premalo razgovaraju s tinejdžerima. Ono što je vama očito, ne mora biti uočljivo djetetu s 12 godina“, upozorava Steinberg, dodajući kako dijete nema moć prosuđivanja, iskustva i percepcije kao odrasli.

Za kraj, ukratko
Tretirajte svoje dijete s poštovanjem.
Razgovarajte s njim uljudno, poštujte njegovo mišljenje, ne omalovažavajte njegove strahove, posvetite mu se kada vam govori.
Budite primjer. Djeca temelj za ponašanje prema drugima stječu u obiteljskom domu i ponašaju se onako kako su naučili da se roditelji odnose prema njima.
Radite na sebi, budite najbolji što možete i tretirajte svoje dijete onako kako želite da drugi tretiraju vas.

POSTAVI ODGOVOR