Kako pomoći detetu da zaspi i kvalitetnije spava?

0
268

Kako pomoci detetu da zaspi i kvalitetnije spavaAko vaš mališan ima problema sa spavanjem, ne može dugo da zaspi i često se budi, a razlog više nije noćno hranjenje, pokušajte da mu pomognete oko tog problema koji vas verovatno muči više nego njega.
Rutina i red

Pokušajte da isplanirate spavanje svaki dan. U isto ga vreme stavljajte da spava i svaki put pre spavanja radite neku radnju po kojoj će dete znati da se sprema na spavanje, primera radi, čitajte mu priču, pevajte uspavanku i slično. Tako ćete dete naviknuti da nakon toga sledi spavanje. Takođe, omogućite detetu da uvek spava u istom prostoru.

Vruće-hladno

Pazite da dete ne obučete previše ili ga preterano pokrijete, kao i da mu nije prehladno. Opuštena beba, blago podignutih ruku, koja nije oznojena, verovatno se nalazi na ugodnoj temperaturi. Beba kojoj je hladno biće malo skupljena, nemirno će spavati, možda i drhtati, a udovi će joj biti hladni. U tom je slučaju dodatno utoplite. Beba kojoj je prevruće ima rumene obraze, znoji se i nemirno spava, pokušavajući da se otkrije.

 Bez grickalica i slatkog pre spavanja

Telo treba da se pripremi za spavanje, što se odnosi i na probavu. Nemojte deci dopustiti hranu neposredno pre spavanja, kao ni slatkiše oko dva sata pre odlaska na počinak jer će im šećer samo dati dodatnu energiju u vreme kada trebaju da se smire. Budite im uzor pa se toga pravila držite i vi. Telo će vam biti zahvalno.

Vežbanje

Pobrinite se da vam se dete dovoljno kreće tokom dana. Mališani imaju mnogo energije i dobro je da je potroše pre nego što dođe vreme za san. Igrajte se aktivnih igara, na igralištu ili u dvorištu. Što se više kreće, bolje će spavati, a steći će i zdrave životne navike.

Knjiga umesto televizora

Dokazano je da televizor uznemiruje decu i da im remeti san. Neki stručnjaci tvrde da manja deca uopšte ne bi smela da gledaju televizor. Umesto toga detetu pre spavanja radije pročitajte slikovnicu uz malo prigušeno svetlo.

POSTAVI ODGOVOR