Razgovor pre spavanja sa detetom

0
229

razgovor-pre-spavanjaAko ne možete da se setite kada ste poslednji put seli i popričali sa svojim detetom, znajte da niste jedini. I milione drugih roditelja, majki pogotovo, izjeda osećaj krivice zato što usled mnogobrojnih obaveza ne stižu da se posvete deci. Zato je vreme pre odlaska na spavanje savršeno da se „povežete“ sa svojim klincima. Tako će mališan utonuti u san u uverenju da je voljen, siguran i srećan. Ako pak niste sigurni odakle da počnete, evo nekoliko saveta…

U vreme velikih životnih turbulencija, navike su ono što deci daje osećaj sigurnosti, i pomaže im da lakše prebrode promene i naviknu se na drugačije uslove. Zato budite uporni i pokušajte da istrajete u razgovorima pred spavanje, makar oni trajali i po dva, tri minuta. Neka ovo bude deo vašeg uživanja nakon napornog dana na poslu.

Počnite sa temom za koju znate da će ih zainteresovati. Ako vaša princezica obožava odeću, pokušajte da je navedete da zamisli sebe kako dizajnira haljine za sve svoje drugarice. Ako vaš mali sportista obožava fudbal, neka vam priča o poslednjoj utakmici, o saigračima, treneru, o omiljenom fudbaleru. Nekada iskoristite fantaziju i „pošaljite“ dete u njegovu zemlju snova i neka vam priča kako se tamo snalazi, koja je njegova uloga.

Neka priče budu lagane kako se dete ne bi plašilo ili imalo noćne more. Takodje, izbegavajte da tokom „noćnog razgovora“ pravite planove za budućnost, jer takvi razgovori mogu da suviše uzbude mališane. Deca, pogotovu ona mala, nemaju vremenski okvir, pa lako mogu da se razbude i zaborave na potrebu za snom.

Ako vam nedostaje tema za razgovor ili prosto ne znate kako da se približite klincima, napravite slikovnice i neka slike na njima podstaknu priču. Možete se i igrati igre „tri stvari“, tj.navesti dete da vam kaže tri stvari koje su mu obeležile dan, učinile ga srećnim ili tužnim. Tako će se najlakše otvoriti, a vi ćete imati dobar uvid u njegovu svakodnevicu i na vreme uočiti potencijalne probleme.

POSTAVI ODGOVOR