Treba izgraditi normalan sistem vrednosti kod dece

0
303

vaspitavanje decePored ljubavi, pažnje i sigurnosti koju roditelji pružaju deci, da bi mališani mogli da izgrade normalan sistem vrednosti, jako je važno da im postave granice. Dete se u svojoj porodici uči disciplini, šta sme a šta ne sme da radi, koje ponašanje je poželjno a koje nije.
– Prvi način da to nauči je primena nagrade i kazne, tako što se poželjno ponašanje nagradjuje, a loše kažnjava. Preterana tolerancija kao i preterana strogost i kontrola u odnosu prema detetu, najčešće daje loše rezultate. Kombinacija kontrole i srdačnog odnosa prema deci, pokazala se kao najbolja.
Loši maniri kod najmladjih lako dodju do izražaja, bez obzira na to gde se nalazite. Nepristojno i nevaspitano dete prekida odrasle dok govore, a „molim“ i „hvala“ nećete čuti,  jer ne postoji u njegovim rečniku. Zato je potrebno da na vreme ispravite ovakvo ponašanje, tako što ćete da izdvojite mališana u stranu i objasnite da to nije pristojno. Podrigivanje, otimanje igračaka, ubacivanje prstića u šlag na torti, traženje i „bodovanje“ poklona je odraz nevaspitanja, ali nije dovoljno samo reći detetu da to nije lepo. Morate da objasnite i zašto to nije prihvatljivo i da ne sme, ako mu baka pokloni knjigu, da odgovori „mrzim to, hoću igračku!“. Važno je da od malena nauči da se zahvali kada dobije dar, čak i ako mu se poklon ne dopada. Zapamtite, obaveza roditelja je da nauče najmladje lepom ponašanju, u svim društvenim situacijama i stalno ih podsećajte da budu ljubazni i pristojni. Čak i trogodišnjak može da shvati značenje deljenja i zahvaljivanja. Ipak, čak i kada znaju pravila ponašanja, deca ih zaboravljaju.Roditelji su tu da ih svakodnevno podsećaju, mogu da ih uče bontonu i kroz igru. Kada vašoj princezi dolaze drugarice, popričajte pre toga s njom o važnosti deljenja lutaka i drugih igračaka.Stručnjaci tvrde da je, ipak, najvažnije da budete dobar uzor. Ako dete vidi da su mama, tata, bake i deke ljubazni, s vremenom će i ono postati takvo, čak i ako je u početku pružalo otpor.

POSTAVI ODGOVOR