Šta sve dete treba da zna pre polaska u predškolsko

0
451

sta sve dete treba da znaUm deteta je kao mokar pesak – šta god napišete, ostaće trag. Vaše dete će u vrtiću početi da uči osnovne stvari o životu, ali šta bi sve trebalo da nauči pre toga? Evo kako da mu pomognete da se što bolje pripremi za taj period.
Leksičke veštine
Vaše dete definitivno mora da zna svoje ime i prezime, i da dobro poznaje jezik kako bi moglo na adekvatan način da ostvari komunikaciju sa drugom decom. Ovo je osnovna stvar.
Samokontrola
Slažemo se da je vaše dete još uvek malo, ali je vrlo bitno da što bolje nauči kako da se kontroliše. Ako je suviše tvrdoglavo ili zavisno, velika je verovatnoća da neće biti moguće saradjivati s njim i da će stvarati probleme.
Samostalnost
Od svog deteta u ovom uzrastu ne možete očekivati mnogo ali makar možete početi sa osnovnim stvarima. Na primer, naučite ga da samostalno odlazi u toalet, ili jede. Objasnite mu koliko je bitno da nauči da se samo stara o sebi i da, ukoliko nastane neki problem, uvek može da vam se obrati za pomoć.

Vreme
Stvorite korisne i zdrave navike kod deteta – neka od malih nogu bude disciplinovano. Na taj način, lakše će mu pasti polazak u vrtić. Ovo uključuje vreme za spavanje, obedovanje, ispunjavanje obaveza i slobodno vreme.
Organizacija
Počnite od osnovnih stvari, poput pospremanja igračaka, slaganja odeće, pranja ruku pre jela… Ove stvari biće kasnije od velike koristi za njega.
Učtivost
Apsolutno je neophodno da vaše dete nauči da kaže ‘hvala’ i ‘izvinite’, kao i da pozdravi osobu.
Deljenje
Objasnite svom detetu zašto je bitno da nauči da deli stvari sa drugima, kao i da brine o drugoj deci. Ako to ne nauči sada, velika je verovatnoća da će i u školskom uzrastu biti tvrdoglavo ili ljubomorno. Ne želite da se to desi, zar ne?
Čitanje
Ako još nije zainteresovano za slova, kupite mu za početak slikovnice. Što više, to bolje. Ovo je odličan način da poboljša koncentraciju.

 

POSTAVI ODGOVOR