Srećno i dobro dete

0
371

Srecno i dobro deteSVAKI roditelj želi da mu dete bude srećno. Ipak, ako želite da bude zadovoljno životom i spremno da se samo snalazi u svetu kad odraste, sledite savete dečijih psihologa…
Tata, mama, radite ovo…
Svakog dana provedite bar deset minuta sa detetom radeći ono što ono želi. To podrazumeva da udaljite mobilni telefon, da legnete na pod, da dete ima vašu punu pažnju i vodi za vreme igre. Neka bude onako kako ono hoće, a ne kako vi želite. Ako imate više dece, za svako odvojte nekoliko minuta.
Šta ako pogrešim…
Ma koliko vam ovo bilo teško, dopustite mališanima da pogreše i tako nauče iz svojih neuspeha. Kako bi se pripremili za neprijatne situacije, važno je da prihvate stvarnost, konflikte, nedaće i posledice koje će neminovno slediti. Ako se vaše dete ne slaže sa drugom, dopustite mu da samo reši taj problem, a vi se po potrebi umešajte. Izbegavajte da stalno „oblećete“ oko njega i spasavate ga od potencijalnih nevolja. Umesto toga, potrudite se da budete dovoljno udaljeni kako bi mališan imao osećaj nezavisnosti, a dovoljno blizu da priteknete u pomoć kada padne. Ne kritikujte i ne uporedjujte
Kada najmladji ukućani sklone igračke sa poda, kažite im nešto lepo, a uzdržite se i od potrebe da vičete ako odbije da to učini ili da deli igračke sa bratom i sestrom. Probajte da budete manje kritični, pa će i dete biti srećnije, motivisanije i samopouzdanije. Ako mališan nastavi sa lošim ponašanjem, pokušajte da objasnite zašto je to neprihvatljivo. Takodje, ako imate dvoje i više dece, izbegavajte da ih uporedjujete. Svako je individua za sebe, pa se usredsredite na njihove posebnosti. Ako vaš sin, na primer, namešta krevet svakog dana, a vašoj ćerki to nikada ne padne na pamet, recite mu koliko cenite njegov trud i urednost. Ćerku pak nemojte kritikovati i postavljati joj pitanje zašto i ona ne može to da uradi kao i brat? Kada reši da se upusti u „avanturu“ nameštanja kreveta, makar to bilo i svakog drugog dana, pohvalite je.
Pričajte…
Naučite decu da pokažu zahvalnost, kako za materijalne, tako i za nematerijalne stvari, poput spavanja u toplom krevetu. Da biste im pokazali da i te kako imaju na čemu da budu zahvalna, tražite od njih da pred spavanje navedu tri dobre (lepe) stvari koje su im se desile tog dana. Pozitivne priče su dobre, ali su loše efektnije. One uče najmlađe da porodica treba da se bude složna. Važno je da dete razume da je deo nečega, što je veće od njega. Zato im pričajte o rodjacima, vašoj braći, sestrama, precima.
Prijatelji
Srećna deca imaju prijatelje, pa im pomozite da budu što druželjubivija. Kako biste ih naučili ovoj veštini, počnite od svojih prijatelja. Tako ćete dati dobar primer i pokazati im vrednosti prijateljstva. Ukoliko vam je teško da odvojite slobodno vreme za druženje, pozovite vaše prijatelje i njihovu decu da sa vama idu u bioskop ili šetnju.

POSTAVI ODGOVOR