Naučite svoje dete da bude uredno

0
254

Naucite svoje dete da bude urednoMnogima od vas će rečenica iz naslova zazvučati kao “nemoguća misija”, jer većina dece ne sprema svoje stvari niti im smeta nered na radnom stolu. Ipak, postoji način (doduše ne lak!) da dete naučite redu.
Osnovno pravilo glasi: budite i sami uredni, pa će takvo biti i vaše dete. Ako su roditelji neuredni, najverovatnije će i mališani biti isti. A kad odrastu, jednostavno neće biti sposobni da se organizuju.

Učite ih kroz igru

Da biste naučili dete da bude uredno i organizovano, čim prohoda zajedno s njim rasklanjajte igračke, objašnjavajući mu kako se to radi. Ponašajte se kao da je sve to igra! Na primer, ubedite ga da će lutke i medvedići biti zajedno jer im je u društvu lepše, bojice treba staviti na pisaći sto da bi bile bliže papiru za crtanje, jer “vole da se gledaju”.

Ako se igra lego kockama, objasnite mu da je veoma bitno da kućicu do kraja završi i da je negde ostavi pre nego što počne da se igra autićima. Ukoliko vaše dete pohadja vrtić, objasnite mu da mesto gde se igra sa vršnjacima pospremaju vaspitačice, ali da se kod kuće o tome mora brinuti samo ili uz maminu pomoć.

Ne objašnjavajte, već pokažite

Malo dete ne može da shvati apstraktne pojmove, pa tako nije sposobno da razume šta znači povrediti se, sve dok se to zaista i ne dogodi. Dakle, nema smisla da ga ubedjujete da treba da se kloni odredjenih predmeta ili postupaka. S druge strane, apsolutne zabrane mogu da budu kontraproduktivne, jer podstiču još veću radoznalost.

Kad napuni dve godine, dete pamti sve što vidi. Dakle, sve posledice određenih postupaka možete mu dočarati. Dopustite detetu da prstićem dotakne šporet kada je topao – ono će shvatiti da je to “pec, pec” pa ga više neće dirati.Izvor

POSTAVI ODGOVOR