Kada su detetu potrebne naočare za vid

0
231

kada su tetetu potrebe naocariMnogi roditelji se rastuže kada njihova deca moraju još kao mala da nose naočare. Iako svesni da to nije nikakav ozbiljan problem, jednostavno bi želeli da mogu to da izbegnu. Osim toga, ono što često brine roditelje je da bi mališani, zbog naočara, mogli biti izloženi ismevanju od strane drugara i vršnjaka.

Kristi Hejos iz kanadskog Centra za mentalno zdravlje dece savetuje roditeljima da prvo preispitaju sebe i razmisle da li je briga da njihovo dete ne bude predmet podsmeha, zasnovana na ličnim strahovima ili iskustvima iz detinjstva. Nakon toga, porazgovarajte sa detetom i saznajte kako se ono oseća u vezi sa novonastalom situacijom.

Ukoliko je vaše dete zabrinuto da će biti izloženo zadirkivanju, budite saosećajni. Uverite ga da je normalno što se tako oseća i pokušajte da saznate da li je stvarno izloženo podsmehu ili je to samo strah od nečeg novog.

Roditelji cesto strahuju i da li će deca zaista nositi naočare, da li će ih negde zaboraviti… „Kada shvate da im one pomažu da vide bolje, nose ih bez problema,“ kaze pedijatar Koroš Sabri.

Ipak, ono što najviše brine je bezbednost dece ukoliko nose naočare dok se bave nekim sportom. Naravno, najbezbednije je da mališani ne nose naočare prilikom bavljenja rekreativnim aktivnostima.

Uprkos svim brigama, dr Sabri naglašava važnost pregleda očiju u ranom uzrastu, jer je moguće da deca ne mogu sama da primete ukoliko imaju problem sa vidom. „Vid se razvija u prvih pet godina života, pa je najbolje u tom uzrastu obaviti pregled. Sve nakon toga, moglo bi da bude kasno jer mozak nauči da vidi nejsano, pa ni naočare ne pomazu“.

Ukoliko su naočare neophodne, razmislite da za dete odaberete stakla sa UV zaštitom. Ipak, ono što je najvažnije je da budu udobne, jer ih mališani u suprotnom verovatno neće nositi.

Pedijatri preporučuju i da dozvolite detetu da izabere okvir i boju jer će tako najpre prihvatiti ideju da treba da ih nosi. Izvor: MONDO

POSTAVI ODGOVOR