Roditeljske greške kod davanja lekova

0
336

roditeljske-greske-kod-davanja-lekovaRazne greške kod davanja lekova može dovesti do produženja bolesti ili ozbiljne nuspojave.Najčešće greške od strane roditelja su:
*Predoziranje zbog davanja različitih lekova.Jedna vrsta leka se daje zbog bola a druga zbog temperature.Takva vrsta doziranja istovremeno se predozira.
*Samovoljno davanje detetu vitamina i minerala ili drugi dodaci ishrani, dešava se da prilikom posete kod pedijatra roditelj prećuti šta dete uzima od lekova.Lekar mora znati šta dete uzima od lekova, jer to može uticati na delovanje leka.
*Roditelji znaju prekinuti davanje antibiotika, čim je detetu bolje ili ako ima problema sa uzimanjem leka.Medjutim dete u potpunosti nije se izlečio, bakterije postaju otporni na antibiotik ako se ne dovrši terapija.
*Samovoljno davanje leka jer je mladje dete slične simptome ima kao što je bilo kod starijeg deteta.Ako je u pitanju antibiotik može doći do osipa, ili do otpornosti na antibiotik.
*Roditelj daje lek po uzrastu deteta a ne po telesnoj težini što je velika greška roditelja jer u farmacij uvek se gleda težina a ne uzrast zbog metaboliziranja lekova.
*Kod doziranja leka treba pripaziti na dozu.Ukoliko dete duže vreme uzima isti lek treba imati u obzir da dete raste i razvija se, dozu leka treba povećati.Ukoliko se ne zna treba pitati lekara-farmaceuta.
*Uvek treba paziti na rok upotrebu leka, na svakoj kutiji je naznačena rok važnosti leka.

POSTAVI ODGOVOR