Očuvanje zdrave telesne težine kod dece

0
470

ocuvanje-zdrave-telesne-tezineSledi pet zanimljivih saveta za normalnu telesnu težinu prema BMI, kako biste pomogli detetu da sačuva zdravlje i zadrži zdravu telesnu težinu:
*pripaziti na veličinu porcija-treba početi sa manjim obrocima, ukoliko je dete gladno zatražiće još.Ne treba terati da pojede sve iz tanjira.Ako je moguće bar jednom na dan jedite svi zajedno, cela porodica.To je i prilika da podstaknete dete na komunikaciju u opuštenoj atmosferi.
*pridržavanje zdravih navika u ishrani-svaki dan uzimati pet obroka.Voće i povrće sa dovoljno vitamina, minerala, žitarica, meso, riblje meso, mleko i mlečnih proizvoda.Ograničiti masti i šećer, desert i slatkiše, ne davati brzu hranu, gazirane napitke.
*podstaći fizičku aktivnost-detetu je potrebno svaki dan fizička aktivnost najmanje jedan sat.Ne moraju rekreaciju obaviti odjednom već treba da su aktivni tokom dana.Neka se igra sa loptom, vozi bicikl, da se bavi sportom u zavisnosti od uzrasta.
*skratiti vreme pred ekranom i da ima dovoljno sna.Gledanje televizora, igranje igrica smanjiti dnevno oko pola sata.Fizička aktivnost je bolja opcija jer će se umoriti i bolje spavati.Nedostatak sna može izazvati kod deteta nepažnju, mrzovolju i da se umanji sposobnost da se skoncentriše.
*budite  uzor detetu-dete treba da se ogleda na roditelje i na osobe iz okruženja.Treba dati dobar primer, jesti zdravo, i baviti se fizičkim aktivnostima.

POSTAVI ODGOVOR