Lepo vaspitanje i ponašanje

0
431

Lepo vaspitanje i ponašanjeRoditeljska želja je odgoj deteta pristojno, ljubazno, empatično i kulturno.Uspešna socijalizacija postiže se lepim ponašanjem.Svaka kultura u svetu zahteva lepo ponašanje.Već od druge godine uzrasta kada dete počinje verbalnu komunikaciju, treba započeti sa bontonom ponašanja.Idealno razdoblje za učenja lepog ponašanja je izmedju 2-6 godine, kada deca najviše upijaju i stvara se odgojna osnova koji traje celog života.Lepo vaspitanje i ponašanje treba započeti ukratko.
*izvoli-izvolite označava poštovanje
*hvala kada nešto dobiju, emocionalno davanje ili pomaganje u nečemu
*moli te-molim vas, to je čarobna reč za neku želju ili zahtev
*oprosti znači saosećanje sa osobom koga smo povredili ili otvara vrata za pomirenje, harmoniju i ljubav
*pozdrav-dobro jutro, dobar dan, dobro veče kada su odrasli u pitanju.Dečiji pozdrav može da glasi ćao, hej, hello
*kod telefoniranja-malo dete rano počinje za svoj uzrast da koristi telefon, zato mu treba objasniti postupak.Treba da pozdravi koga je nazvao, da se predstavi i da zatraži razgovor sa osobom koja mu treba.Pristojna komunikacija je zahtevna u digitalnom svetu tako i kod pisanja mailova, sms-a, chatova.
*ponašanje za stolom, uči se više godina to je u skladu s detetovim zrelošću, razvojem motorike, psihoemocionalnim stanjima.Mala deca su nemirna, ne mogu dugo sedeti za stolom.Ponekad bljuckaju, bacaju hranu, dignu i nogice na sto.Ipak do desete godine života trebaju znati postaviti se za stolom, koristiti pribor za jelo i ne žvakati glasno.
*higijena i urednost odražava poštovanje prema okolini i druge dece, mada ima veze sa zdravljem.Treba imati čistu garderobu, biti okupan, očešljan i lepo obučen.Imati oprane ruke i zube.
*ponašanje u saobraćaju-biti oprezan, gledati semafor i prelaziti preko zebre i ne trčati izmedju auta.
*upoznavanje sa novom osobom-to je prava veština za zdravu socijalizaciju.Prilikom upoznavanja bez obzira na uzrast, treba pružiti ručicu, predstaviti se zatim pitati kako se on zove?

POSTAVI ODGOVOR