Dečji vrtić i zdravlje deteta

0
193

Dečji vrtić i zdravlje detetaAko se dete prvi put nalazi u kolektiv gde su deca u grupama dečja oboljenja su česta.Njihov imuni odgovor na infekcije još nije razvijeno.Mladji uzrast je osetljivije, imamo utisak da dete ima nedostatak imuniteta.To se dešava za vreme adaptacije u kolektiv.Taj proces se ne može ubrzati, podstaći lekovima ili raznim suplementima.Roditelji često ispišu dete iz vrtića jer nemaju dovoljno strpljenja.
Za dete je bitno: da bude redovno vakcinisano, često pranje ruke naročito pre jela i posle korišćenja WC-a.Deci davati kvalitetnu hranu, ispravnu vodu.Kući često provetravati dečju sobu i ne treba pušiti gde se dete nalazi jer su izloženi pasivnom pušenju.
Dete mladje od 3 godine nije poželjno dati u vrtić, bolje kućno čuvanje bake ili bebisiterke.
U dečjim kolektivima respiratorne infekcije su najučestalije.Zapaljenje sluznice nosa (rinitis), ždrela, krajnika, uha (otitis), glasnih žica (laringitis), bronha i bronhiolita zatim zapaljenje pluća.
Najčešći simptomi su: curenje i zapušenosti nosa,suzenje očiju, grebanje grla ili nastanak povišene telesne temperature.Potom dolazi slabost, gubitak apetita, pospanost.
Ukoliko roditelj primeti da dete nije zdravo, po nastanku raznih simptoma, ne sme da pusti dete u kolektiv.Treba da odvede kod lekara na lečenje.Potpuno zdrava deca su za kolektiv.

POSTAVI ODGOVOR