Potkovičasti bubreg-Ren arcuatus

0
720

Potkovičasti bubreg-Ren arcuatusPotkovičasti bubreg-Ren arcuatus je kongenitalna malformacija, bubrezi nemaju oblik pasulja, nego su spojeni donjim polovima i izgledaju kao oblik potkovice.
Uzrok nastanka nije poznat, postoje samo nagadjanja.Navodi se genetska predispozicija, kod blizanaca ili kod poremećaja hromozoma, hidronefroze, razvijanja odredjenih tumora.
Potkovičasti bubreg uglavnom ne daje nikakve simptome, pa osoba i ne zna za tu malformaciju.Medjutim mogući su simptomi kao urinarne opstrukcije u maloj karlici, razvoj hidronefroze, učestale urinarne infekcije ili razvijanje kamena u bubregu.
Dijagnoza:
Za postavljanje tačne dijagnoze potrebno je uraditi ultrazvuk trbuha Skener, laboratorijsko ispitivanje urina, kao parametre funkcije bubrega iz krvi urea i kreatinin.
Lečenje:
Sprovodi se na osnovu nalaza.Kod urinarnih infekcija primenjuju se antibiotici.U slučaju prisustva kamena u bubregu radi se ultrazvučna litotripsija (razbijanje kamena u bubregu), ili endoskopska litotrakcija.Kod opstrukcije  uretra ili prisustva tumora dolazi u obzir hirurško lečenje.

POSTAVI ODGOVOR