Alergijska imunoterapija-Desenzibilizacija

0
726

alergijska imunoterapija-desenzibilizacijaAlergijska imunoterapija-Desenzibilizacija može da se primenjuje kod dece i kod odraslih pacijenata od 5-45 godine starosti.Tom terapijom povećava se senzitivnost organizma na alergene do privremenog ili trajnog povlačenja simptoma alergije.Naročito je značajno na respiratorne alergene na polen, prašinu i grinje a ne na hranu u tim slučajevima treba odredjene namirnice izbegavati koje izazivaju alergijske reakcije.
Za vršenje desenzibilizacije postoji odluka na osnovu sledećih faktora: dužina trajanja alergije, težina simptoma, kako deluju lekovi na simptome i vremenski period za sprovodjenje terapije.
Primena ove terapije smanjuje šansu za napredovanje alergijske bolesti za razvijanje astme, polipa u nosu, sinuzitisa.Postoje i slučajevi u kojima alergijska imunizacija manje efikasna zbog raznih razloga:
*neadekvatna doza alergena u datim dozama
*visoke koncentracije alergena u okolini
*izlaganjem nealergijskim okidačima kao što je duvanski dim, hemijske supstance itd.
Za sprovodjenje alergijske imunoterapije najbolje vreme je zimski period dok nema cvetanja to važi za polen, trave, drveće, korova dok protiv prašine i grinje može da se sprovodi tokom cele godine.
Terapija se sprovodi u zdravstvenoj ustanovi, dobro opremljenoj i obučenom osobljem.
Alergijska imunoterapija sprovodi se na dva načina:
-sublingvalnom primenom leka (tzv.SLIT) i
-subkutanom primenom  (tzv.SCIT).
Sublingvalna primena podrazumeva stavljanje doza leka pod jezik, a subkutana primena znači primenu leka u vidu injekcije obično u rame.To su male doze vakcine koje se daju u odredjeno vreme u malim dozama.Alergijska imunoterapija se funkcioniše po principu razvijanja imuniteta na odredjene alergene koje se povećavaju tokom vremena razvija se imunitet tj.tolerancija na alergen.
Desenzibilizacija je dugotrajan proces, ponekad traje od 2-5 godina.U tom razdoblju prima se alergen u obliku vakcina svakih 4-6 nedelja.Svakako pre takve odluke tj. desnzibilizacije treba sprovesti dodatne pretrage kao što su kožni testovi, analiza simptoma.
Treba razlikovati sezonsku alergiju kao polen i celogodišnju za osobe koje su izložene u kontaktu s alergenom dlaka, životinja, grinje.
Na imunoterapiju postoje izvesne tipične reakcije otok, crvenilo na mestu uboda, osip, kijanje, pojačana sekrecija iz nosa.Zato pre imunoterapije mogu se primati antihistaminici, da bi se smanjilo potencijalno javljanje neželjenih reakcija.Kontraindikacije za ovu vrstu terapije je trudnoća, uzimanje kardioloških lekova kao beta-blokatori, kortikosteroidi, kemoterapija.
Lekovi-antihistaminici, kortizonski sprejevi za nos pomažu, ali ne nude šansu za izlečenje same bolesti.
Desenzibilizacija nije postupak za borbu protiv simptoma već protiv uzroka.

POSTAVI ODGOVOR