Dečija hipertenzija

0
68

Dečija hipertenzijaDete može imati povišen krvni pritisak zbog postojanja odredjenih zdravstvenih stanja, genetske predispozicije i životnih navika.
Već u doba novorodjenčeta može biti hipertenzija ako je majka za vreme trudnoće naročito u poslednjih šest meseci trudnoće pušila više od 20 cigareta dnevno.Ima uticaja na krvi pritisak bebe, jer nastaje oštećenje unutrašnjeg sloja krvnih sudova (endotela), koji ima značajnu funkciju u procesu metabolizma, širini krvnih sudova, lučenje hormona.
Kod dečije hipertenzije odmah se pomisli na srce jer srčana mana može izazvati hipertenziju suženje-koarktacija aorte i još neke bolesti srca ali je najčešći uzrok hipertenzije je bolest.
Kod dece postoji primarna, sekundarna i esencijalna hipertenzija.Kod ove vrste hipertenzije pritisak je povišen bez nekog objašnjenja.
Kod esencijalne hipertenzije faktori rizika su:
-prekomerna težina-gojaznost (ITM iznad 25)
-porodična sklonost za povišen krvni pritisak
-visok holesterol ili trigliceridi u serumu
-dijabetes ili više vrednosti šećera natašte
Sekundarna hipertenzija uvek nastaje zbog postojanja odredjenog zdravstvenog problema.
Faktori rizika za ispoljavanje sekundarne hipretenzije su:
-hronična bolest bubrega i mokraćnih puteva
-bolesti žlezda
-poremećaj nadbubrežne žlezde
-feohromocitom, redak tumor nadbubrega
-suženje bubrežne arterije
-hormonski poremećaj
Simptomatologija:
Dete može imati razne tegobe.Bol u potiljačnom regionu, poremećaj vida, drhtavicu, krvarenje na nos, malaksalost, glavobolju, gubitak apetita.
Kada se radi o naglom skoku organizam nije navikao na visoku vrednost tenzije, to stanje se naziva hipertenzivna kriza, koji iziskuje hitnu lekarsku pomoć.
Lečenje:
Na prvom mestu je pronalazak uzoka bolesti i smanjivanje krvnog pritiska, time i sprečavanje komplikacije.Krvni pritisak treba spustiti polagano intravenskim putem, da bi normalizacija pritiska postigla u toku 48 sati.Kada se postiže normalizacija krvnog pritiska uvodi se oralni antihipertenzivni lekovi.To su blokatori kalcijuma, ACE inhibitori ili Beta blokatori.Ishrana sa puno voća i povrća nemasna mesa i pet obroka na dan.Sprovodi se fizička aktivnost brzo hodanje, aerobik, trčanje.Važno je napomenuti da kod dece ne mora da bude povišen sistolni i dijastolni pritisak, dovoljno je jedan koji prelazi dozvoljenu granicu.
Obavezno je prilikom sistematskom pregledu za polazak u prvi razred osnovne škole kontrolisati kod svakog deteta krvni pritisak.Zato treba imati odgovarajuću manžetnu za merenje krvnog pritiska.Manžetna treba da bude prilagodjena uzrastu deteta, da pokriva 2/3 nadlaktice.Ako je manžetna suviše mala ili velika daje lažne rezultate.
Normalan pritisak kod dece je sledeće: (vrši se tri merenja)
-prvi mesec (75-80)    (40-45)
-prva godina 90/60
-druga godina 90-100/60
-sedma godina 100-105/60
dvanaesta godina 100-115/60
osamnaesta godina 120/60-80

 

POSTAVI ODGOVOR