Kasno progovaranje i razvoj govora

0
87

Kasno progovaranje i razvoj govoraPeriod progovaranja je složen pripremni period do razvoja govora.
Faza progovaranja-Lingvistička faza u razvoju govora počinje kada dete usvoji prvu reč, ili ima pokazni gest za progovaranje.Dete treba da razume, reaguje na svoje ime i na razne dogadjaje.Govorno-jezički razvoj je kontinuiran jako dugotrajan proces.
Vrlo rano detinjstvo (tokm tri godine), je najbogatije kreativnim potencijalima koji se najviše moraju iskoristiti.Počev od hranjenja, kupanja, šetnje, igranja i uspavanja.Zahteva puno pažnje i razgovora, zabave sa detetom.Dete okruženo ljubavlju, vaspitanju, učenjem na razne stvari treba da bude što privlačnije za dete.Osmišljavanje motoričke igre, razgledanje slikovnice, čitanje bajke, podstiče da što ranije progovori.
Postoje i razne medicinski problemi kojih kasnije progovara u odnosu na svoje vršnjake to su:neurološki problemi, motorički, jezički i sluhni problemi.Uz logopedske vežbe sa edukacijom neki od ovih problema mogu korigovati.
Faktori rizika igraju ulogu u kasnijem progovaranju kod prevremenog rodjenog deteta, nedostatak kiseonika na porodjaju, žutica novorodjenčeta, kod učestalih zapaljenja ušiju.
Roditelji sa detetom treba da se jave kod logopeda radi tretmana uključenost roditelja u dečiju igru i razgovor je najbitnija za progovaranje.
Savet za svakog roditelja, dok je dete tako malo (do tri godine), da se isključi televizor, tablet i bez mobilnog telefona.

POSTAVI ODGOVOR