Kako boje deluju na decu od rodjenja do 7.godine?

0
368

Kako boje deluju na decu od rodjenja do 7.godine?Boje imaju moć delovanja na psihološki i fiziološki sistem, unesu harmoniju nežnost i vedro raspoloženje u razvoju vašeg deteta.
Svaka boja ima svoju talasnu dužinu u elektromagnetnom spektru.Boja stimuliše hemijske procese u oku i deluje na regulaciju hormona u organizmu.Utiče na ritam otkucaja srca i aktivnosti mozga posmatrača.
Boje pomažu mališanima da izraze svoje emocije, maštu i kreativnost.
Jako je važno koja boja dominira u dečijoj sobi i vrtiću, zbog činjenice da iste utiču na raspoloženje.Boja može da se koristi kako bi mozgu  dala orijentaciju-signal gde da mališan pronadje neki predmet ili igračku.Bebino oko prvo primećuje crvenu boju, nešto kasnije plavu, zelenu i žutu.
Beba sa 4 meseca može da razlikuje većinu boja.Dete od 2 godine može da se upozna sa svim bojama.Sa 6 godina uzrasta već se opredeljuje za svoju omiljenu boju koja mu uliva prijatnost i sigurnost.Najpoželjnija boja za okruženje bebe do 6. meseca je bela boja, prijatno će delovati na bebino ponašanje.Kasnije iznad krevetca ili u nekom delu sobe postaviti vrtešku ili neki predmet u plavoj, crvenoj ili žutoj boji.Nežne pastelne boje, bež uz belu boju su poželjne na zidovima dečje sobe  do predškolskog uzrasta jer deluju umirujući na živahnu decu.Već u drugoj i trećoj godini vaše dete možete obradovati sa igračkama u crvenoj, plavoj i žutoj boji, koja stimuliše dečiju aktivnost.Plava boja umiruje  hiperaktivnu decu i oni koji su agresivni.Pažljivo birajte boje koje okružuje vaše dete.

POSTAVI ODGOVOR