Razvoj govora kroz igru

0
398

Razvoj govora kroz igruMi kao odrasli čujemo nove reči i učimo kroz ceo život, tako obogaćujemo svoj rečnik.Za svako dete je važno da koristi što više reči jer bogat rečnik u predškolskom periodu dobar znak za uspeh u školi.Važno je što više pričati sa detetom i u toku igranja kad igra kockicama, mi uz posmatranja možemo razgovarati:brojati kockice, razvrstati po bojama, pričati sa detetom šta gradimo (dvorac, kuću, most, toranj) poredjati po veličini pa objašnjavati.
Ako se dete igra plastelinom-glinom pričamo:kakvu figuru pravimo, koje boje koristimo, da li je plastelin mekan ili tvrd.
Kada igramo sa lutkom mi kroz razgovor imenujemo delove tela, pitamo kako se zove lutka? pitamo za garderobu, okupamo lutku, oblačimo, idemo u šetnju.
Ako se igra sa loptom imenujemo ono što radimo i zahtevamo od deteta (hvataj, baci, šutaj, podigni, dodaj loptu, baci visoko).Važno je razgovarati sa detetom kroz igru, ali treba da čuje različite zvukove životinja, mašina, cvrkut ptica, sa različitim intenzitetom, tako pored govora stimulišemo i auditivne diskriminacije, pažnje i pamćenje.
Detetu napravimo čarobnu torbu i tu ubacimo različite predmete, koji su detetu poznati za svoj uzrast.Da zavlači ruku i napipavanjem pokušava odgonetnuti-otkriti koji je to predmet.
Bogaćenja rečnika taktilna stimulacija razvoj čula dodira.Osnov za razvoj govora jeste i motorika, crtajte, bojite, pravite oblike od plastelina ili gline, ali sve vrste aktivnosti uz priču.

POSTAVI ODGOVOR