Deca su majstori imitiranja

0
456

deca imitatoriVeć od najranijeg uzrasta imitacija je put kojim dete uči od drugih, to je neizostavan oblik socio-emocionalnog motornog i kognitivnog razvoja deteta.Imitacija je sposobnost reprodukcije ponašanja koji se posmatra u svom okruženju.Još kao beba 3-4 meseca sposobno da imitira neke pokrete usana, jezika, vilice i mimične pokrete na licima odraslih.
Prvi pokreti su plaženje jezika i pokreti usana.Glasovne imitacije isto se javljaju u prvim mesecima.Beba uči da produkuje vokale i da ih razlikuje.Na ovaj način izražava nezadovoljstvo, nelagodnost ili prijatnost.Sazrevanjem nastaje veća produktivnost i preciznost.Do devetog meseca uzrasta imitira jednostavne motoričke radnje.
Imitacija je pokazatelj pravilnog razvoja jezičkih sposobnosti i komunikacije kod dece.Dok govorite dete treba da gleda u vaše lice kontakt pogledom, podržavanje pažnje na vašem licu.
Imitacija je normalna pojava i sastavni deo razvoja svih veština od govornih do socijalnih.Svest o razlici u polovima ne javljaju se pre 3. godine tada su imitacije jače.Često ponavljajte zvukove, pokrtete, reči tako će dete da usvaja nove informacije.Budite primer svojoj deci, obogatite iskustvo.Igrajte razne igre da mogu već od malih nogu učiti za razne zanate kao (trgovac, lekar, kozmetičar) ovakve igre doprinose i razvijaju mišljenja mašte i govora.Pevajte kratke ritmičke pesmice i iskoristite dnevnu rutinu za učenje.

POSTAVI ODGOVOR