Opasnost korona virusa za decu, trudnice i dojilje

0
646

Po dosadašnjim iskustvima stručnjaka čini se da ovaj virus izaziva blažu bolest kod dece nego kod odraslih. Deca inficirana korona virusom mogu biti bez simptoma ili sa temperaturom, suvi kašalj, bol u grlu zapušen nosić, mučnina, bol u stomaku, proliv.Deca ozdrave uglavnom od 10-14 dana i veoma retko imaju upalu pluća.Kao preventivne mere savetuje se izbegavanja kontakta sa osobama koji kijaju, kašlju, imaju temperaturu.Izbegavanje masovnih okupljanja česta higijena ruku-pranje toplom vodom i sapunom najmanje 20 sekundi, zatim korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruke.Nošenje maske u zatvorenom prostoru je obavezno a nije loše nositi i van prostorija.
Trudnice su osetljive na infekcije virusima zbog imunoloških i fizioloških promena u telu.
Poznati su slučajevi gubitka ploda kod SARS i MERS-cov.
U prvom trimestru kod virusnih infekcija predstavlja visoka temperatura, koji može povećavati rizik od odredjenih urodjenih defekata ploda.Najnoviji dokazi govore o tome da je transmisija virusa sa majke na plod tokom trudnoće ili tokom porodjaja moguća.Do sada virus nije izolovan ni u uzrocima amnionske tečnosti, ni u majčinom mleku.
Kod zaražene trudnice porodjaj ne mora obaviti carskim rezom.Metod porodjaja odredjeuje se individualno za svaku trudnicu uzimajući u obzir medicinske indikacije.
Nema dokaza da virus može preneti na rodjenu bebu kroz majčino mleko.Po preporuci Svetske Zdravstvene Organizacije žene koje imaju COVID19 mogu da nastave sa dojenjem ukoliko to žele.Važna je higijena majke, da se nosi maska, kada je blizu bebe, da peru ruke pre i nakon dojenja ili izmlazivanja zatim dezinfekcija kontaminirane površine.

POSTAVI ODGOVOR