Temperatura kod dece

0
430

Temperatura kod deceTelesna temperatura je različita u toku dana.Najniža je rano ujutru izmedju 4-6 sati, a najveća je uveče izmedju 18-20 časova.Centar za temperaturu nalazi se u mozgu (hipotalamus), i njegova uloga je da održi stalnost temperature od 36-37 C stepeni.Fiziološko kolebanje telesne temperature iznosi preko minus i plus celzius stepeni u toku dana.
Febrilnost je stanje u kome organizam ima temperaturu preko 37,8 do 38,2 C stepeni.Visoka febrilnost označava temperaturu preko 39 C stepeni, a hiperpireksija je temperatura preko 41 C stepeni.Dete koji ima visoku temperaturu nalazi se u infekciji kao bakterijska ili virusna obolenja.Temperatura se meri toplomerom na više načina.Ako se radi o većem detetu meri se aksilarno (pod pazuh).Kod beba se meri u čmaru (rektalno).Može još da se meri temperatura u ustima ili u ušnom kanalu kod veće dece.U toku dana ukoliko je dete bolesno, temperatura se meri više puta.
Lečenje temperature:
Povišena temperatura je uvek znak neke bolesti.Za lečenje temperature postoje opšte mere:
1.hidracija, dete treba često ponuditi da uzima tečnost.
2.odevanje je vrlo bitna stvar prilagoditi detetovo udobnost, nikako se ne sme pretopljavati.
3.dijeta-febrilno dete slabo uzima hranu, obično 2-3 dana malo jede, treba dati hranu što dete inače voli.
4.davati antipiretike u zavisnosti od uzrasta.Ukoliko je temperatura preko 38,5 C stepeni potrebno je često provetravati sobu i dete tuširati.
5.fizička aktivnost izostaviti svakako mirovanje jer aktivnost pojačava toplotu.
6.postoje i fizičke metode kupanje deteta u mlakoj vodi od 32-33 C stepeni.Nakon davanja antipiretika ako prodje 30 minuta može dete da se ponovo okupa u mlakoj vodi.
Frikciju (trljanjem) alkoholom i hladnom vodom ne sme se primenjivati jer može nastati kolaps.Antipiretike uvek morate imati u kući pripremiti unapred jer nikad se ne zna kada će vam zatrebati.Kod antipiretika može se davati u zavisnosti od uzrasta:Febricet,Brufen ili Nurofen, Eferalgan.
Vrste termometara:
-digitalni, brzi mogu se koristiti za rektalno, oralno i aksilarno merenje.
-ušni termometar koji se koristi samo za merenje temperature u uhu.
-termometarske trake nisu tačni, stavlja se na čelo deteta i pokazuje temperaturu kože a ne tela.
-stakleni termometri su obojeni alkoholom, metaličnom tečnošću, ali stari termometri su bili sa živom punjeni što više nije u proizvodnji jer mogu biti opasni, slučajno ako se polomi otrovan je.
Ako dete ima visoku tempraturu skidajte kod kuće i čim se smiruje obratite se lekaru jer je lečenje osnovne bolesti dovodi do normalizovanje temperature.

POSTAVI ODGOVOR