Kako razlikovati simptome korone, gripa i prehlade

0
491

Kako razlikovati simptome korone, gripa i prehladeSada je sezona kada se mešaju sve tri bolesti i teško je razlikovati koji je bolest u pitanju.
Potrebno je posmatrati simptome, glavni signal može biti vremenski period, kratak rok obolevanja ili postepeno razvijanje u nekoliko dana.
Korona virusi (COV) izaziva od obične prehlade do ozbiljnih bolesti (MERS COV) i teškog akutnog respiratornog (SARS COV).
Aktuelni korona virus (COVID-19) je novi oblik, kapljično oboljenje preko usta, nosa, prilikom kijanja, kašljanja i disanja.Zdrava osoba dodiruje zaraženi predmet zatim dira usta, oči ili nos i već se zaraza dogodila.Može da se širi infekcija sa bolesnog čoveka prilikom kašlja ili disanja.Zato treba držati distancu od 2 metra.Inkubacija je od 1-14 dana.
Virus može da preživi danima, zato je neophodno dezinfekcija, držati higijenu ruku, kako bi se razbilo širenje virusa.
Sumptomi su: visoka temperatura, umor, suv kašalj, zapušenost ili curenje nosa, dijareja, bolovi u grlu, bolovi u mišićima.Osoba može da preživi i bez terapije, a to zavisi od starosti, imutiteta organizma.Starija populacija ima teže oblike naročito oni koji imaju hronična oboljenja.(srčani bolesnici, sa visokom krvnom pritiskom, dijabetes, oboljenje pluća, bubrega, jetre, karcinom).Lečenje mogu neke simptome da ublažuju.Ne sme se dati antibiotik na svoju ruku.Moguća su antipiretici, analgetici i suplementi (cink,Vitamin C, acerola, Detrical 2000, Selen).
Važne su mere zaštite: redovno i detaljno pranje ruke sredstvima na bazi alkohola, sapunom i vodom.Socijalna distanca od 2 metra i nošenje zaštitne maske preko nosa, usta do brade.Nisu na odmet i zaštitne higijenske rukavice.
Prehlada
To je infekcija gornjih disajnih puteva.Virus se prenosi kapljičnim putem, kroz vazduh, kijanjem ili udisanjem.
Simptomi su: kijavica, kašalj, promuklost, bolovi u grlu, suzenje iz očiju, nedostatak apetita, bolovi u ušima, glavobolja, temperatura.Može da traje od jedne do dve nedelje.
Terapija je bez antibiotika jer je to viralno oboljenje.Korisne su tople kupke, topli napici, supice čaj.Uključiti inhalaciju para je odlična za očepljenje disajnih puteva.Ako  su i sinusi u pitanju u inhalaciju ubaciti nekoliko kapi ulja mente.Važno je redovno izduvati nos, zatim ispiranje grla slanom vodom i odmaranje, izležavanje i zagrejanje.
Prirodni lek za prehladu:
-med staviti u čaj sa malo limuna
-beli luk sadrži alicin deluje antimikrobno
-probiotici su dobre bakterije popravljeju mikrofloru ako je narušen.Takodje može da se uzima jogurt ili kefir.
Čajevi za prehladu: čaj od ehinacea skraćuje trajanje bolesti za čaj se koristi koren biljke 1-2 gr.ne duže do nedelju dana.Čaj od djumbira umiruje bolno grlo, sadrži izvesnu dozu kapsaicina i gingerola koji deluje kao antioksidant.Čaj od kopriva:pojačava imunitet, bogat je sa vitaminima i mineralima sadrži vitamin C, gvoždje, cink i magnezijum.
Grip:Izazivaju virusi A, B ili C.Obično se javlja tokom hladnih meseci kada se pretežno boravi u zatvorenom i slabo prevetrenom prostorijama, gde je koncentracija virusa visoka.
Javlja se naglo sa visokom temperaturom do 40 C stepeni.Akutna bolest respiratornog sistema, simptomi su jači od prehlade sa izrazitom glavoboljom, bolovima u mišićima i malaksalosti.Kasnije se javlja nadražajni kašalj, laringitis i konjuktivitis.Lečenje je simptomatsko, mirovanje, nadoknada tečnosti, obaranje temperature, smirivanje kašlja, kapi za nos.Može da se koristi dekongestivne kapi za nos ali samo od 3-5 dana.Poželjno je odmaranje u krevetu, uzimanje puno tečnosti.Zbog toga što je organizam oslabljen treba davati vitamin C, cink, ehinacea, propolis, matični mleč.
Efikasan način za sprečavanje gripe je aktivna imunizacija.

POSTAVI ODGOVOR