Gilbertov Sindrom

0
564

gilbertov_sindromGilbertov Sindrom je nasledno oboljenje zbog inkompletne penetracije i varijabiliteta gena, može da se javi kroz više generacije sa latentnim protokom.

Klinička slika:

Uglavnom se javlja kod osoba muškog pola.Manifestuje se u detinjstvu, ili u adolescentno doba.Može da se primeti slučajno u toku sistematskog pregleda, skokom vrednosti bilirubina u krvi, ili žuta prebojenost kože.Simptom može da se isprovocira različitim egzo ili endogenim faktorima kao što je napor, emotivni stres, medikamentna terapija, gladovanje,  infektivna bolest, konzumiranje alkohola.

Simptomatologija:

Bol pod desnim rebarnim lukom, gubitak apetita,nadimanje, proliv ili zatvor, psihički i vegetativni simptomi, učestala glavobolja, preznojavanje, lupanje srca, nesanica, umor, ikterus, promene na koži.Nekad se javlja hepatosplenomegalija (uvećana jetra i slezina).

Dijagnoza:

Postavlja se na osnovu anamneze i kliničke slike, laboratorijske analize, hipokalorijskog i fenobarbitonskog testa.

Lečenje:

Gilbertov sindrom je stanje, koje je doživotno, benigno i ne zahteva nikakvo lečenje.Ipak zahteva smireniji životni ritam, bez provokativnih faktora kao što je:fizički napor, gladovanje, stresne situacije.Ponekad se primenjuju vitamin iz grupe B, koji stabilizuje vegetativni nervni sistem ili sedativi.

POSTAVI ODGOVOR