Disgenezija jajnika

0
321

disgenezija_jajnika1Disgenezija jajnika-(Turner), je vrlo retko oboljenje, nastaje kao posledica urodjene agenezije jajnika.U začetku ženskog ploda dovodi do odsustva jednog X hromozoma i nastaje disgenezija jajnika sa somatskim anomalijama.

Klinička slika:

To su obično osobe niskog rasta (120-140 cm), raspon ruke je povećan sa promenama na vratu svinge, sa razvijenošću mišića, rameni pojas je širok, povećan razmak bradavica.Sekundarne seksualne karakteristike su odsutne.Prisutan je veći broj mladeža.Srčana mana tipa koarktacije aorte ili valvularne greške su tipične.Psihički razvoj može biti normalan ili lako retardiran.

Dijagnoza:

Se postavlja na osnovu kliničke slike, objektivnog pregleda, laboratorijske analize.Povećana koncentracija gonadotropina, smanjena sekrecija estrogena u serumu.Obavezno se radi kariotip.

Lečenje:

Primenjuje se estrogenska terapija, jer dovodi do krvarenja sličnih menstruacija i razvoja sekundarnih seksualnih karakteristika što povoljno deluje na psihičko stanje.Bez lečenja se dovodi do spontanog zatvaranja epifiznih pukotina i rast prestaje.Zbog urodjenih srčanih mana ponekd su potrebne hirurške korekcije.

POSTAVI ODGOVOR