Dijabetička koma

0
366

dijabeticka-komaHiperglikemijska ili dijabetička zvana hiperosmolarna koma je najteži akutni oblik-komplikacije šećerne bolesti.Može da se javi kod insulin nezavisnih dijabetičara, usled bolesti kao moždani udar, pneumonija, infarkta miokarda, stresne situacije zbog neuzimanja peroralne terapije ili zbog gubitka većih količina tečnosti, usled oštećenja funkcije bubrega ili posle uzimanja tiazidnih diuretika.

Klinička slika:

Počinje sa poremećajem svesti-koma, sa pojavom akutnog pankreatitisa, bolovima u trbuhu, hematemezis, ileus, nizak pritisak, hipotermija, dehidratacija i težak neurološki poremećaj.

Dijagnoza:

Se postavlja na osnovu kliničke slike i laboratorijskog nalaza, ekstremna hiperglikemija, povećana koncentracija natrijuma u plazmi i odsustvo ketoze.

Lečenje:

Primenjuje se rehidratacija.Daje se u toku četiri sata lečenja izotoničnim  fiziološkim  rastvorom natrijum hlorid u količini od 2-3 litara.U slučaju izražene hipernatrijemije daje se hipotoni rastvor natrijum hlorida ili fiziološki rastvor i glikoza.Insulin se aplikuje po šemi lečenja u malim dozama.

POSTAVI ODGOVOR