Mukopolisaharidoze

0
482

mukopolisaharidozeŠto su mukopolisaharidoze?

Mukopolisaharidoze (MPS) su skupina nasljednih metaboličkih bolesti koje karakterizira nakupljanje različitih produkata u tkivima uslijed nedostatka nekog od enzima koji razgrađuju složene šećere (tzv. glikozaminoglikane – GAG).
Mukopolisahridoze su kronične bolesti kod kojih se stanje bolesnika s vremenom pogoršava. Kliničko očitovanje bolesti je vrlo raznoliko, kako u simptomima koji se pojavljuju, tako i u njihovoj težini.
Ovu edukaciju potpomaže Genzyme   

Izdvajamo

Kako se dijagnosticiraju nasljedne i metaboličke bolesti?
Povodom današnjeg obilježavanja međunarodnog Dana rijetkih bolesti razgovarali smo s prof. dr. sc. Ksenijom Fumić, dipl. ing., voditeljicom Laboratorija za dijagnostiku nasljednih i metaboličkih bolesti pri Kliničkom bolničkom centru Zagreb, o tome kako se dijagnosticiraju nasljedne i metaboličke bolesti.

Obilježen međunarodni Dan rijetkih bolesti

Međunarodni Dan rijetkih bolesti, 28.02., ove godine se obilježava pod sloganom „Rijetki, ali jednaki“. Proteklog vikenda paralelno u četiri grada: Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu, započelo je njegovo obilježavanje kako bi se senzibilizirala javnost te ukazalo na činjenicu da u Hrvatskoj još uvijek nisu prepoznati problemi s kojima se oboljeli i njihove obitelji susreću, počevši od dijagnostike, pa do liječenja i rehabilitacije.

POSTAVI ODGOVOR