Prvi znak dijabetesa

0
296

prvi_znak_dijabetesaEndokrinologija – pojava šećera u urinu otkriva moguću pojavu dijabetesa ili redak poremećaj bubrega. Obratite pažnju ako dete više jede, a mršavi i često mokri noću i pije vodu
Kad analiza urina kod dece pokaže prisustvo glukoze, što pre mora da se proveri da li je i u krvi povećan nivo šećera. Ovaj parametar je izuzetno važan i ne sme da se ignoriše.
Glukoza u urinu nije normalan nalaz, i može, prema rečima dr Tatjane Milenković, endokrinologa iz Instituta za majku i dete, da znači dve stvari: da je dete obolelo od dijabetesa, ili da ima redak nasledni poremećaj bubrega – renalnu glikozuriju:
– Da bi se to proverilo, neophodno je hitno merenje glukoze u krvi. Jer, istovremeno povećani nivoi šećera u krvi i urinu upozoravaju da je dete možda obolelo od dijabetesa.
Ako se utvrdi da šećer u krvi nije povećan i da dete nema tegobe koja prate dijabetes: učestalo mokrenje, žeđ, pospanost ili gubitak kilograma, sledeći korak je pregled kod nefrologa.
Profesor dr Rajko Hrvačević, nefrolog iz poliklinike „Intertim“, objašnjava da je prisustvo šećera u urinu najčešće znak da postoji šećerna bolest, ali ne uvek:
– Glukoza u urinu može da se prikaže i kod glikozurije, a ovaj poremećaj nastaje kao posledica loše funkcije tubulskih ćelija koje se nalaze u bubrežnim kanalićima. Naime, kod kongenitalnog poremećaja glukoza iz mokraće se ne resorbuje, pa se šećer pokazuje u završnom urinu.
To je, objašnjava on, potpuno bezazlen poremećaj, koji ne daje nikakve tegobe niti posledice, i ne zahteva lečenje ni dijetu. Ipak, izolovane studije, pokazale su, da su deca koja imaju glukozu u urinu, u odraslom dobu sklonija pojavi dijabetesa.
– Glukoza u urinu se može javiti i u sklopu urođenog ili stečenog Fankonijevog sindroma koji se karakteriše različitim metaboličkim poremećajima – kaže prof. Hrvačević.

Žedj i učestalo mokrenje

Dr Tatjana Milenković upozorava da je u porastu pojava dijabetesa kod dece, i da bi zbog toga trebalo obratiti pažnju na pojedine parametre u urinu i krvi, koji mogu da ukažu na postojanje ove bolesti, ali i na simptome:
– Ako dete više jede, a pritom mršavi, često mokri tokom noći, i često pije vodu, simptomi su na koje roditelji treba da obrate pažnju i provere da li je sve u redu.

POSTAVI ODGOVOR