Urodjene anomalije vagine

0
558

Urodjene_anomalije_vagineUglavnom su još nepoznati etiološki činioci koji dovode do razvojnih poremećaja, ali  je sigurno da su od značaja faktori nasleđa, faktori okoline, ishrana i upotreba izvesnih lekova.
Simptomi i tegobe izazvani malformacijama ne moraju bitno da remete opšte zdravstveno stanje žene, pa njihov klinički značaj nije uvek u srazmeri sa veličinom malformacije. Tako, nekad vrlo izražene aniomalije ne daju velike tegobe, dok manje dovode do izraženijih smetnji.
Hymen imperforatus je urođena anomalija u vidu opne između introitusa (ulaza) vagine i vagine. Ova anomalija dosta rano po rođenju deteta može da pravi neprijatnosti. Nakupljen sekret cervikalnih žlezda i vaginalni detritus ispune vaginu i uterus-matericu (mucocolpos, mucometra), pa svojom veličinom imitiraju tumor smešten u maloj karlici ili u donjem delu trbuha. Nataloženi sadržaj iznad prepreke jače izbočuje himen koji sedefasto-plavkasto prosijava.
Ukoliko se prepreka ne otkrije na vreme i hirurški ne ukloni, sa pojavom menarhe (prvo menstrualno krvarenje) biće sprečeno oticanje menstrualne krvi (pseudoamenoreja). Nakupljena krv širi i rasteže polne organe postavljene iznad prepreke i nastaju hematokolpos (krv u vagini), hematometra (krv u materici), hematosalpinks (krv u adneksama, jajovodima) i hematoperitoneum  (krv u trbušnoj šupljini), što dovodi do jakih bolova i pritiska na mokraćnu bešiku, otežavajući mokrenje. Usled zadržavanja mokraće može nastati i hidroureter i hidronefros. Pritisak na rektum može da dovede do opstipacije (zatvor).
Dijagnoza  se postavlja na osnovu kliničke slike, ginekološkog pregleda, ultrazvuka i rendgenografije sa kontrastom.
Hymen imperforatus treba operativno korigovati, a operacija se sastoji u ovalnom ili trouglastom isecanju centralnog himena.
Transverzalni septum vagine (dijafragma vagine) je urođena  poprečna pregrada u vagini koja se može naći u bilo kojoj visini od himena do forniksa.
Transverzalni septum vagine nastaje zbog izostanka spajanja gornjeg dela vagine, koji se razvija iz Müllerovih kanala i dela koji nastaje iz embrionalne kloake.
Pregrada koja potpuno zatvara vaginu uzrokuje iste simptome kao imperforirani himen, odnosno, atrezija vagine.
Pregled spekulumom pokazuje da je vagina kratka i da se slepo završava, tj. ne vidi se grlić materice. Ubadanjem igle u slepo dno vgaine, može da se utvrdi da li postoji tanka pregrada ili atretičan prostor dug nekoliko centimetara. Do sličnog zaključka se dolazi ako se u vaginu uvede sonda i istovremeno rektalno pregledava, pa ako je nakupljeni sadržaj neposredeno uz vrh sonde, onda je u pitanju tanak septum, a ako je to rastojanje duže to je onda atretični deo vagine. Ultrasonografija (ultrazvuk) može da potvrdi suspektnu dijagnozu. Dijafragma se može odstraniti vrlo lako.
Atrezija vagine označava nedostatak njenog lumena u većem ili manjem delu. Umesto lumena i epitela vagine, u jednom segmentu se nalazi samo vezivno tkivo.
Prema opsegu i lokalizaciji atrezije vagine se dele na: niske, srednje, visoke i potpune. Visoke i potpune atrezije vagine često su udružene sa atrezijom ili aplazijom grlića, pa je kod njih operativna rekonstrukcija znatno teža.
U detinjstvu se atrezija distalnog dela vagine ne može razlikovati običnim pregledom od aplazije vagine, imperforiranog himena i transverzalne pregrade bez otvora. Kod atrezije su unutrašnji polni organi normalno razvijeni, a kod aplazije vagine se materica nikada ne palpira, jer postoje samo njeni rudimenti. Ultrazvuk u ovakvim slučajevima može biti od velike pomoći.
Smetnje kod atrezije vagine nastaju tek u pubertetu usled nakupljanja krvi iznad mesta prepreke (hematometra). Simptomi su isti kao kod imperforiranog himena i zavisno od lokalizacije atrezije, mogu dovesti do dispareunije (bolni polni odnosi), odnosno, nemogućnosti polnog odnosa.
Osnovni princip lečenje ove anomalije je da se u atretičnom području stvori nov i dovoljno širok kanal, kako bi se omogućilo oticanje menstrualne krvi, a kasnije i koitus. Kod totalne i visoke atrezije sigurnije je ako se primeni kombinovani abdomino-perinealni put, a kod niskih i srednjih atrezija vagine operacija se može izvršiti samo perinealnim putem.

POSTAVI ODGOVOR