Razni poremećaji menstrualnog ciklusa

0
338

razni_poremecaji_menstrualnog_ciklusaVeć u toku puberteta i posle povremeno dolazi do raznih poremećaja menstrualnog ciklusa.Razlozi mogu biti različitog porekla: stresna situacija, hormonalni poremećaj, krvarenje izmedju ciklusa, krvarenje dva puta u toku mesec dana, ginekološko oboljenje (cista, miom), preobilni ciklusi, drastična dijeta, intenzivno vežbanje, hormonska kontracepcija, crevna bolest, konstantni bolovi u stomaku i proliv.
Neruredna menstruacija je izrazitija za vreme puberteta i pred menopauze.Jako obilne i produžene menstruacije se nazivaju menoragije.Ponekad poremećaj menstrualnog ciklusa daje razlog za brigu.

Povremeni izostanak menstrualnog ciklusa:

Ako niste imali seksualni odnos, to bi značilo da tog meseca niste imali ovulaciju.Ako ciklus izostaje duže vreme, vredi poseta kod ginekologa, jer policistični jajnici, hormonalni poremećaj mogu uticati na mesečni ciklus.

Blago krvarenje izmedju ciklusa:

Ukoliko je krvarenje slabo izmedju dve menstruacije, traje od 1-2 dana, uzrok je preuranjena ovulacija. Ako se desi dva puta mesečno sa grčevima i jakim bolovima moguća je cista na jajnicima, polip, ranice u samoj materici ili na grliću.Ciste često same prolaze ali je najbolja je  poseta i savet kod ginekologa.

Preobilni ciklusi:

Ako se često dešava nekoliko meseci  zaredom, to može biti znak endometrioze, ciste, mioma.Mogu prouzrokovati neplodnost.Najbolje je poseta kod ginekologa-Ultrazvučnim pregledom može da se ustanovi tačna dijagnoza.Često  ove simptome kontraceptivne tablete mogu regulisati.

Intestinalne tegobe-dijareja:

Prostaglandin  može biti krivac za dijareju, koja se manifestuje tokom menstruacije.Izaziva kontrakcije zidova materice, takodje i creva.
Često sredinom menstrualnog ciklusa oseća se umor, malaksalost, pospanost, iscrpljenost.Najbolji savet za to je uzimanje puno tečnosti, limunadu, veću količinu supice i dosta odmora po mogućnostima.

POSTAVI ODGOVOR