Nuspojave hormonske kontracepcije

0
248

nuspojave_hormonske_kontracepcijeKontracepcija zasnovana na hormonima često ima propratne efekte od blago iritirajućih do toliko loših da morate da potražite drugu opciju.
Verovatno ne znate šta sve možete da tolerišete dok ne probate nekoliko varijanti. Ali evo nekoliko rešenja za one najuobičajenije probleme.

Glavobolja, vrtoglavica, osetljive grudi

Budite strpljivi. “Sve to će prestati nakon što budete koristili pilule neko vreme”, kaže Hilda Hačerson, doktor medicine i profesor na odeljenju za ginekologiju i akušerstvo na Kolumbija univerzitetu u Njujorku.
Ako se i dalje budete osećali loše, pokušajte sa pilulama drugog proizvođača.

Mučnina

Mučnina će verovatno prestati nakon nekoliko meseci. Ukoliko ne prestane, a koristite oralnu kontracepciju, pokušajte da je uzimate sa hranom. Ako koristite prsten ili flaster, možda bi trebalo da probate neki drugi vid kontracepcije.

Krvarenje

„Mislim da je ovo nešto što žene najviše mrze, jer uopšte nije predvidivo”, kaže dr Hačerson. Možda će vam pomoći ako počnete da uzimate pilulu svaki dan u isto vreme. Krvarenje se pojavljuje posebno kod onih žena koje koriste mini-pilule, implantate, kontracepciju samo sa progestagenom. Menstruacije takođe mogu biti blaže a u nekim slučajevima i potpuno izostanu.
Ukoliko ste zabrinuti, razgovarajte sa svojim doktorom. “Ponekad možete uzeti i ibuprofen protiv upale ili malo estrogena”, kaže Ana Foster Rosales, doktor medicine.

Smanjeni libido

“Nekim ženama pomažu pilule sa androgenom koje im vraćaju libido”, kaže dr Hačerson. Ukoliko vama to ne pomaže, pokušajte sa nekim drugim vidom kontracepcije.

Promena raspoloženja

Ako su zaista kontraceptivna sredstva uzrok vaše depresije, probajte sa kontracepcijom koja nije na bazi hormona. Sve pilule na bazi hormona će vam vrlo verovatno praviti isti problem.

POSTAVI ODGOVOR