Kada treba da posetite ginekologa?

0
304

kada_treba_da_posetite_ginekologaAko vas obliva hladan znoj kada treba da uđete u ordinaciju vašeg ginekologa, znajte da je najvažnije da budete otvoreni i da doktoru iznesete svaki problem koji se tiče reproduktivnog zdravlja. Evo liste tegoba koje žene najčešće prećutkuju ginekologu.

BOLAN ODNOS

Oko 15 odsto žena, u različitim fazama života, oseća neprijatnost i bol tokom odnosa. Ovaj problem ne smete da zanemarujete, pa osim što ćete o njemu popričati sa partnerom, obavezno na to ukažite i svom ginekologu. On će proveriti da li postoji neko oboljenje koje je krivac za takvo stanje. Nema razloga da se bilo kakva bol trpi, niti da vam bude neprijatno da potražite pomoć u rešavanju intimnih problema.

ZAŠTO SVRBI

Vaginalni svrab je neprijatan i mnoge žene se stide da ginekologu iznesu svoj problem. Obično misle da je uzrok tome infekcija, pa odmah troše novac na lekove i vaginalete od kojih im bude samo još gore. Svrab može biti znak seksualno prenosive ili bakterijske infekcije, javlja se zbog preosetljivosti na sapun, ili je znak upozorenja nekih ozbiljnijih oboljenja. Zato, ne prepisujte sebi lekove, već prepustite ginekologu da vam nakon pregleda odredi adekvatnu terapiju.

NEPRIJATAN MIRIS SEKRETA

Veliki broj žena je zabrinut kada oseti da je sekret poprimio neprijatan miris. Iako se najčešće ispostavi da je sve u redu, neophodno je obavite ginekološke analize. Obavezno gienkologu recite ako osećate još neke tegobe, ako što je svrab ili bol. To ukazuje da postoje indicije da je u pitanju infekcija ili bakterijski disbalans.

CURENJE MOKRAĆE

Povremeno blago curenje mokraće je uobičajena pojava za žene svih doba, ali je najkarakterističnije za one koje su u menopauzi i koje su rađale. Ova pojava je neprijatna, ali o njoj treba da razgovarate, jer se ovaj problem lako rešava i leči.

NAPADI TOPLOTE

Mnoge žene ćute o svojim napadima toplote, jer misle da je to normalan znak starenja i menopauze. Ipak, danas je uvaženo mišljenje da i o tome treba da razgovarate sa svojim ginekologom, jer ovaj simptom može da bude znak i za neku drugu bolest kao što je slabost tiroidne žlezde.

PROMENA BOJE KOŽE

Promene na boji i u teksturi kože oko vagine može da bude znak beningnih promena, ali i lišajeva.
Usvakom slučaju treba da se leči, a ako prođe bez tretmana, može dovesti do tanjenja zidova vulve, bolnih odnosa i kidanja kožice.

BOLNE MENSTRUACIJE

One mogu biti znak različitih oboljenja. Čest razlog je endometrioza koja izazova jak bol, a ako se ne leči može da dovede i do neplodnosti.
Zato, ginekologu morate da prijavite svaku neprijatnost koju imate tokom menstrualnog perioda.

INTIMNA PITANJA

Razgovor o seksu je neprijatan sam po sebi, naročito ako treba sa „strancem“ da delite informacije o tome sa koliko partnera imate seksualni odnos. Iako deluje da ginekolog nije prva osoba koju treba da obavestite o tome, ipak se posavetujte sa njim koje mere zaštite od polnih bolesti treba da preduzmete, kako biste sačuvali reproduktivno zdravlje.

POSTAVI ODGOVOR