Akutni adneksitis

0
218

akutni_adneksitisJajnik i jajovod se nalaze tako blizu jedno uz drugo, da je izuzetno retko zapaljenje samo jajovoda ili janika. Pri zapaljenju jednog od njih, skoro uvek je zahavaćen i drugi tako da nastaje – adneksitis.
Uzrok nastanka
Najčešći uzročnici su streptokoke, stafilokoke, gonokoki, coli – bacili i dr. Zapaljenje počinje najčešće od zapaljenja vagine, grlića materice ili endometrijuma, pa se širi na unutrašnji sloj jajovoda i serozu. Infekcija je najčešća posle pobačaja, posle porođaja, za vreme puerperijuma, za vreme menstruacije, posle upotrebe vaginalnih kontraceptivnih sredstava.
Klinička slika
Akutni adneksitis se manifestuje jakim bolovima u donjem delu trbuha. Bolovi su često tako jaki da žena ne može da stoji ili hoda. Uz to se javlja povišena telesna temperatura, ubrzan puls, a ponekad i gađenje i povraćanje. Laboratorijski se može naći povećana sedimentacija i povećan broj leukocita. Kao komplikacije mogu da nastanu stvaranje apscesa u jajovodu i/ili jajniku, apsces u Douglasovom prostoru, pelvoperitonitis, difuzni peritonitis, ekstrauterini graviditet, sterilitet.
Dijagnoza
Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, ginekološkog pregleda.
Lečenje
Lečenje podrazumeva hospitalizaciju, primenu antibiotika, analgetika, nekada  i kortikosteroida.

POSTAVI ODGOVOR