Intimna nega devojčica

0
236

intimna-nega-devojcicaIntimna nega devojčica veoma je specifična, pa je važno da znate kako se pravilno odražava lična higijena. Pedijatri savetuju da za kupanje devojčice uvek koristite kupke ili odgovarajuće sapune, ali da se intimni deo pere isključivo vodom zato što se tako čuva prirodni zaštitni sloj, koji sprečava prodor bakterija i gljivica u genitalni deo. Ukoliko ipak koristite sapun ili kupke koje uklanjaju mastan sloj sa kože potrebno je da ga nadoknadite bebi-kremom. Iako je praksa da se pomade koriste dok devojčice ne skinu pelene, stručnjaci tvrde da sa upotrebom treba nastaviti čak do puberteta, kada ta regija postaje otpornija.

Kada su devojčice male, pravilna nega stvoriće otpornost intimne regije i korišćenje adaptera za ve-ce šolju ili noše ne bi trebalo da uzrokuje probleme. Takođe, pedijatri savetuju da što ređe koristite vlažne maramice, eventualno za putovanja ili u okolnostima kada ne možete da održavate higijenu na uobičajen način.

Devojčice treba oprati svaki put kada se ukake, a vlažne maramice koristite samo izuzetno. Kupanje jednom dnevno, prema uputstvima, sasvim je dovoljno da se održava pravilna lična higijena i da se time genitalna regija zaštiti od infekcija. Ipak, često se događa da devojčice do šest godina imaju beličasti sekret koji se primećuje na gaćicama. Iako neke majke pokušavaju da reše problem ispiranjem kamilicom ili sodom bikarbonom, stručnjaci tvrde da se treba obratiti lekaru, jer je najčešće u pitanju infekcija bakterijama ili gljivicama.

Najčešći problemi su infekcije spoljašnjih genitalnih organa, koje se prepoznaju po crvenilu i sekretu. Ovakve infekcije kod beba duže traju, pa je važno obratiti se stručnjaku.

Ukoliko je jedan od simptoma samo crvenilo koje se povlači kada namažete bebi-kremu, nije potrebno dete voditi kod lekara, ali mu se treba obratiti ukoliko se crvenilo ne povlači ili je kombinovano sa svrabom i peckanjem. Krvarenje se ređe javlja i uglavnom je posledica bakterijske infekcije, najčešće ešerihije koli.

 

Infekcije najčešće nastaju kao posledica prenosa bakterija iz debelog creva, pa je važno da devojčice uvek brišete u određenom smeru – od napred prema guzi, nikako suprotno. Takođe, bitno je da dete naučite što pre da pravilno održava higijenu kada koristi toalet. To znači obavezno pranje ruku sapunom, ali i pravilno održavanje noše ili adaptera. Posle svakog korišćenja treba ga oprati vodom ili blagim deterdžentom ukoliko je potrebno, a jednom nedeljno ga posle pranja dezinfikovati asepsolom ili nekim drugim sredstvom. U predškolskom uzrastu uzrok infekcija često su streptokoke, koje se prenose upotrebom zajedničkih toaleta ili noše. Ovakvi problemi rešavaju se antibiotskom terapijom, oralno ili u obliku masti i krema.

DEČACI

Penis bebe neguje se pranjem blagim sapunom i vodom, ali bez diranja prepucijuma (kožice).

Donedavno su pedijatri preporučivali da se piša povlači svaki put kada se beba kupa, kako bi se stimulisalo prevlačenje kožice preko penisa, međutim, sada savetuju da se ništa ne dira i da će se kožica povući sama, uglavnom do pete godine, mada se to nekada dogodi tek u tinejdžerskom uzrastu.

Ne treba ništa da forsirate, jer svako naglo povlačenje može da izazove bol, peckanje ili neprijatnost prilikom mokrenja. Prepucijum mora da se odvoji, ali budite strpljivi ili se posavetujte sa urologom. Kada se kožica prevuče, lagano je povlačite radi sprovođenja higijene, ali nikako naglim pokretima.

Za pravilnu higijenu genitalne regije dečaka nisu potrebna nikakva antiseptička sredstva, niti čišćenje penisa štapićima. Važno je samo da se dete redovno kupa i da, ukoliko primetite da ima neprijatnosti prilikom mokrenja ili da urin ima neprijatan miris, potražite pomoć lekara.

POSTAVI ODGOVOR