Amenoreja

0
266

amenorejaAmenoreja ( amenorrhoea ) je termin koji označava izostanak menstruacionog  ciklusa  najmanje šest meseci.Može da bude fiziološka ili patološka pojava.Fiziološka amenoreja je stanje izostanka menstruacije u periodu pre puberteta, tokom trudnoće, za vreme dojenja i nakon menopauze.Patološka amenoreja se deli na primarni i sekundarni oblik.
*Primarni oblik nastaje kada se kod fizički, psihički i pole zrele devojke prva menstruacija (menarha), ne pojavi se do 16. godine života.
*Sekundarni oblik amenoreje je izostanak menstruacije tokom tri ciklusa ili šest meseci kod žene koji su već imali menstruaciju.
Normalan menstrualni ciklus traje od 21-35 dana, ali dešava se da je menstrualni ciklus neredovan i naziva se oligomenoreja.
Postoje različiti etiološki faktori kao uzročnik amenoreje to su: poremećaji jajnika (sindrom policističnih jajnika), hipofizni poremećaji, galaktozemija, hipotalamusni poremećaji, hemioterapija, oboljenje štitne žlezde, nadbubrežnih žlezda i pankreasa, poremećaji genitalnog trakta (kongenitalno odsustvo materice i vagine, stenoza cerviksa, atrofija endomerijuma).Značajni su psihogeni poremećaji, učestali emocionalni stres, anoreksija nervoza, psihoza, gubitak telesne težine ili gojaznost, prekomerna fizička aktivnost.

 

Dijagnoza:
Postavlja se na osnovu anamneze, ginekološkog pregleda, UZ pregleda, hormonalnih analiza, histeroskopija, laparoskopija i kariotipizacija (hromozomska analiza).

Lečenje:
Vrši se korekcija osnovnog poremećaja. Nadoknada Estrogena ukoliko je cilj postizanja plodnosti na indukciju ovulacije.Kod hronične anovulacije sa normalnim nivoom Estrogena vrši se ciklična primena Progesterona  zbog sprečavanja hiperplazije endometrijuma.

Komplikacije:
Nelečena amenoreja je rizik za nastanak osteoporoze, ishemičnu bolest srca.Zato žene u kasnijem periodu života imaju hipertenziju (povišen krvni pritisak), dijabetes ili hiperlipidemiju (povišen nivo masti u krvi).

POSTAVI ODGOVOR