Ciste u dojkama

0
283

ciste-u-dojkamaCiste su šupljine-strukture koje su uglavnom ispunjene tečnošću koje mogu biti različite: serozne, krvave, mlečne, smedje boje.Za njih je karakteristično da su benigne, ali mogu da naruše funkciju organa sa stvaranjem infekcije stvara se gnoj i dolazi do apscesa.Redje dolazi do malignih promena.Uzrok nastanka ciste u dojkama mogu biti prekomerni razvoj žlezdanog tkiva koji blokira mlečne kanaliće i nastaje nakupljanje tečnosti i širenja kanalića pre blokade.Ciste možemo podeliti na mikrociste otkrivaju se prgledom-samopregledom ili snimanjem.Druga vrsta je makrocista koje su veće od 2,5 cm.
Cista može da se formira i kod dojilja, ukoliko dojke ne izmuzava nakon dojenja, razvija se mastitis koji lako dolazi do infekcije-apscesa i može da se stvara cista.Uticaj hormona isto igra veliku ulogu  u stvaranju cistične formacije (kontraceptivna sredstva). Po statističkim podacima  najveći broj žena ima ciste u reproduktivnom periodu  do 40 god. života.

Simptomatologija:
Uglavnom je asimptomatsko, žene nisu ni svesne za tu pojavu.Na palpaciju promena je mekana, glatka, pokretna unutar dojke.Tokom menstruacije veličina ciste se menja. Kod nastanka apscesa koža postaje otečena, crvena, glatka, topla, bolna sa pojavom temperature.

 

Dijagnoza:
Postavlja se na osnovu anamneze, kliničkog pregleda dojke, UZ dojke i mamografije.Izvrši se punkcija i aspiracioni sadržaj se šalje na citološku i mikrobiološku analizu.

Lečenje:
Nakon izvršene punkcije treba pratiti razvoj ciste nakon 2-3 meseca.Ukoliko nastane ponovni razvoj treba obuhvatiti operativno lečenje-otklanjanje ciste.

POSTAVI ODGOVOR