Hymen imperforatus

0
340

himenHymen imperforatus je urođena anomalija u vidu opne između introitusa vagine i vagine.

Uzrok nastanka
Kao i kod drugih kongenitalnih malformacija ženskih polnih organa i ovde su nepoznati etiološki činioci koji dovode do razvojnih poremećjaja, ali je sigurno da su od značaja faktori nasleđa, faktori okoline, ishrana i upotreba izvesnih lekova.

Klinička slika
Ova anomalija dosta rano po rođenju deteta može da pravi neprijatnosti. Nakupljen sekret cervikalnih žlezda i vaginalni detritus ispune vaginu i uterus – matericu (mucocolpos, mucometra), pa svojom veličinom imitiraju tumor smešten u maloj karlici ili u donjem delu trbuha. Nataloženi sadržaj iznad prepreke jače izbočuje himen koji sedefasto – plavkasto prosijava.
Ukoliko se zapreka ne otkrije na vreme i hirurški ne ukloni, sa pojavom menarhe ( prvo menstrualno krvarenje) biće sprečeno oticanje menstrualne krvi (pseudoamenoreja). Nakupljena krv širi i rasteže polne organe postavljene iznad prepreke i nastaju hematokolpos ( krv u vagini), hematometra ( krv u materici), hematosalpinks (krv u adneksama, jajovodima) i hematoperitoneum  (krv u trbušnoj šupljini), što dovodi do jakih bolova i pritiska na mokraćnu bešiku, otežavajući mokrenje. Usled zadržavanja mokraće može nastati i hidroureter i hidronefros. Pritisak na rektum može da dovede do opstipacije (zatvor).

Dijagnoza
Postavlja se na osnovu kliničke slike, ginekološkog pregleda, ultrazvuka i rendgenografije sa kontrastom.

Lečenje
Hymen imperforatus treba operativno korigovati, a operacija se sastoji u ovalnom ili trouglastom isecanju centralnog himena.

POSTAVI ODGOVOR