Kako da smanjite rizik od tumora dojke

0
335

Kako da smanjite rizik od tumora dojkePored toga što su naučnici otkrili da 15 minuta svakodnevnog vežbanja smanjuje rizik od nastanka tumora dojke, postoji još nekoliko načina.

UPOZNAJTE SVOJE GRUDI
Mnogi slučajevi bolesti bivaju otkriveni kada žena primeti nešto neobično na grudima i ode kod lekara. Važno je da dobro poznajete izgled svojih grudi, jer tako može primetiti ako dodje do bilo kakve promene na njima.

DOJENJE
Godine 2013. Svetski fond za istraživanje kancera savetovao je porodilje da doje najmanje šest meseci. U istraživanju koje je obuhvatilo 380.000 osoba pronadjeno je da žene koje su dojile najmanje šest meseci imaju 10 odsto manje šanse da obole od ove bolesti, dok su za 17 odsto manje šanse da dobiju oboljenje kardiovaskularnog sistema.

ALKOHOL
Ograničite unos alkohola, zato što njegovo konzumiranje povećava šanse za dobijanje tumora dojke za 15 procenata. Taodje, alkohol je 1988. godine proglašen za najkancerogeniju supstancu.

NE JEDITE MASNO
Masna hrana povećava rizik za petinu. Preterani unos zasićenih masti povećava rizik od dobijanja tumora dojke za 28 procenata.

PAZITE NA KILOGRAME
Žene u menopauzi kod kojih se obim struka povećava za jedan konfekcijski broj svakih deset godina imaju za trećinu veće šanse da dobiju rak dojke.

POSTAVI ODGOVOR