Uskoro i transplantacija materice

0
227

Transplantacija materice koja bi omogućila ženama bez dece da ostvare potomstvo, mogla bi već od iduće godine da postane stvarnost
Transplantacija materice koja bi omogućila ženama bez dece da ostvare potomstvo, mogla bi već od iduće godine da postane stvarnost, obećavaju švedski i britanski naučnici na osnovu sprovedenih istraživanja u laboratorijskim uslovima. Nadu ženama koje su rođene bez materice, ili im je morala biti odstranjena zbog bolesti, posebno uliva prof. dr Mats Branstrom sa Univerziteta Geteborg u Švedskoj, koji je proveo više od decenije usavršavajući hirurške tehnike neophodne za ovaj zahvat. Istovremeno, i britanski tim hirurga iz londonske bolnice Hamersmit utrkuje se sa ovakvim operacijama, pokušavajući da nađe najbolje rešenje.

Zanimljivo je da je jedino u Saudijskoj Arabiji izvedena humana transplantacija ovog organa, koji je, nažalost, prestao da funkcioniše posle četiri meseca. Britanski i švedski naučnici veruju da se ovo dogodilo zbog kompleksnosti povezivanja nove materice sa krvnim sudovima.

Uprkos svemu, prof. Branstrom tvrdi da će presađivanje materice početi od sledeće godine u jednoj od deset najprestižnijih bolnica sveta, ali da će transplantacija biti privremena. To je zbog dugoročnih opasnosti koje nose lekovi neophodni za sprečavanje odbacivanja presađenog organa. Lekovi uslovljavaju da nova materica mora da se odstrani posle jedne, a najviše dve trudnoće.

POSTAVI ODGOVOR