Femoralna kila

0
1026

Femoralna_kilaNa odredjenim mestima se mogu javiti kile, gde razni krvni sudovi, kanali, živci izlaze ili ulaze u trbušni zid.Različito je kod žena i kod muškaraca zbog anatomske gradje takva mesta su:
-Kod muškaraca u preponima, gde semeni kanal sa krvnim sudovima izlazi iz trbuha i ulazi u mošnice.Kod žena u preponima, gde pantljika materice izlazi i vezuje se za stidnu kost.To su ingvinalne kile ili preponske.
-Na pupku tzv.pupčana ili umbilikalna kila, kod žena kada je još plod u materici, ulazi pupčana vrpca iz majke u telo ploda.
-Kod žena i muškaraca u preponskoj vezi, gde veliki krvni sudovi izlaze iz trbuha za noge (femoralne, kruralne, bedrene kile).
-Kroz mišićnu pregradu, koja razdvaja trbuh i grudi sadržaj trbuha (želudac) može da probije grudnu šupljinu i napravi dijafragmatičnu kilu.

Klinička slika:

U preponima može se videti izbočnina femoralna ili bedrena kila-hernija, kod kašlja se povećava, uglavnom je male veličine i retko daje tegobe.

Dijagnoza:

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike i objektivnog pregleda.

Lečenje:

Po pravilu hernija zahteva operativno lečenje.Operacija obuhvata otvaranje kilne vreće, vraćanje kilnog sadržaja u trbušnu šupljinu, izrezivanje kilne vreće, sašivanje.Može da se postavi specijalna mrežica, koji pojačava trbušni zid.

POSTAVI ODGOVOR