Duboka venska tromboza

0
468

Duboka_venska_tromboza1Duboka venska tromboza (trombophebitis profunda) nastaje zastojem tromba  (krvnog ugrušaka) u dubokoj veni.Najčešće u donjim ekstremitetima, tromboza je uvek praćena upalom vene zato se koristi naziv tromboza i tromboflebitis.Uzrok nastanka može biti:
Koagulacijski poremećaj, oštećenje endotela (sloj krvne žile), zastoj krvi posle operacije, oralno kontraceptivno sredstvo, dugotrajno sedenje sa spuštenim nogama.

Klinička slika:

Duboka venska tromboza može biti asimptomatska ili se manifestuje bolom, eritemom, toplotom, otekline na tom području.Bol se javlja prilikom hodanja a olakšanje postoji mirovanjem sa uzdignutim nogama.

Dijagnoza:

Postavlja se na osnovu kliničke slike i fizikalnog pregleda, pri tome se razlikuje akutna arterijska i duboka venska opstrukcija (začepljenje), zatim koristi se duplex ultrasonografija.

Lečenje:

Kod duboke venske tromboze potrebna je hospitalizacija, zbog mogućnosti nastanka plućne embolije i hronične venske insuficijencije.Primenjuje se davanje heparina, a bolesnika smestiti u položaj sa povišenom uzdignutim nogama i eventualnim oblozima.Ako je prisutna infekcija daju se i antibiotska terapija.Posle heparinske terapije prelazi se na oralnu primenu antikoagulacione lekove.
Fibrinolitička terapija se primenjuje kada postoji opasnost za razvijanje plućne embolije.Kada se otok smanji i stanje se normalizuje potrebno je nošenje elestične čarape prilikom hodanja.

POSTAVI ODGOVOR