Hidrokela

0
550

Hidrokela1Hidrokela je patološko stanje, uzroci su različiti.Postoji kod dece komunicirajućeg tipa  izmedju skrotuma i trbušne šupljine.Testisi se nalaze u trbušnoj šupljini za vreme fetalnog perioda i kroz preponski kanal se spuštaju oko sedmog do devetog fetalnog meseca.
U trećem mesecu trudnoće stvara se tzv.vaginalni trbušni nastavak, koji prolazi kroz preponski kanal i zatvara se pre rodjenja.Ukoliko ostane prohodan skrotum se puni trbušnom tečnošću  i nastaje hidrokela.Postoji nekomunicirajući tip, kada  postoji neravnoteža izmedju stvaranja i resorpcije.Uzroci su:upala semenika, filarijaza, tumor, torzija testisa, povreda-trauma naročito ako još nastane krvarenje, terapija zračenjem, odstranjenje limfnih čvorova, retroperitonealna fibroza, i kod peritonealnoj dijalizi.
Hidrokelu se još može podeliti na primarne i sekundarne.
-Primarna-idiopatska hidrokela je sa više oblika.
*Urodjena-komunicirajuća praćena je kilnom vrećom sa otvorom prema trbušnoj šupljini.
*Hidrokela vaginalne ovojnice, testis se teško može napipati
*Dečiji tip hidrokele nalazi se oko testisa, ali se ne komunicira sa trbušnom šupljinom
*Semenovodna hidrokela.
Sekundarni oblik nastaje uvek kao propratna pojava neke bolesti upale testisa ili tumora.

Klinička slika:

Uglavnom je asimptomatska, bezbolna, sa povećanjem skrotuma, nelagodnost u preponskoj regiji.Prilikom  ležanja može da se smanjuje, a pri  hodu  se povećava.Često je povezan sa kilom i to na desnoj strani.

Dijagnoza:

Postavlja se na osnovu fizičkog pregleda-napipanja.Dodatni pregledi su Ultrazvuk skrotuma, RTG snimak, Scintigrafija testisa, laboratorijaska analiza.Aspiracijom se uzima uzorak tečnosti.

Lečenje:

Kod dece se uglavnom spontano povlači tokom detinjstva.Ako se ne povlači indikovano je hirurškim putem zatvaranje vaginalnog nastavka i odstraniti proširenu vreću.Kod sekundarne hidrokele treba lečiti osnovnu bolest.

POSTAVI ODGOVOR