Sportske povrede

0
268

Sportske_povredeBaviti se sportom je trendi i zdravo, ali nosi izvestan rizik od tzv. sportskih povreda.to ne znači da se sportom ne treba baviti, bez sporta telo postaje slabo, malaksalo, i imunitet takodje oslabi.Sportske povrede su ketegorizovane na lakše, teže koji zahtevaju medicinsku intervenciju i po uzroku (pokret, udarac), ili tipu ugroženosti (zglob,tetiva, tkivo).
Najčešće povrede su razna istegnuća, koji nastaju usled opterećenja (tega,sprave) na pojedine mišiće.Nekad se oseća odmah ali uglavnom nakon hladjenja  (2-5 sati) kasnije posle treninga.Ako se oseti istegnuće treba prestati sa vezbanjem od 2-7 dana, to zavisi od intenziteta povrede, povećati unos proteina, mirovanje, zagrevanje tog područja električnim jastukom, termoforom, koristiti razne kremove, gel za sportske povrede.
Nekad dolazi do pucanja mišićnih vlakna nastaje bol u tom trenutku ograničen pokret zglobova koji povezuje taj mišić.Može biti zbog jakog udarca, napregnutosti mišića, sila zato treba odmah posetiti lekara.
Mogu nastati povrede kostiju odnosno prelomi, najčešće gde nema mišićnih grupa.potrebna je hitna intervencija lekara i dalji tretman.
Uganuće nastaje najčešće na skočnom zglobu kod neadekvatnog opterećenja.Posledica je bol, otok, imobilizacija je neophodna, stavljanje obloge u vidu rastvora i gela.Ako se ne može pokretati tog zgloba treba posetiti lekara.
Iščašenja su povrede zglobova, zahtevaju hitnu hiruršku intervenciju.Nakon povrede nastaje bol, nemogućnost pokreta, neprirodni položaj zgloba, nastaje edem i hematom ili totalna blokada pokreta.Hitna intervencija je neophoodna, posledice su veća ukuliko se dugo čeka.Nestručno lice ne treba da vrši repoziciju zgloba, to je stvar medicinskog stručnjaka.
Postoje i tzv.lakše povrede većinom udarcem, tupom silom, posledice mogu biti krvni podliv, i limfni otok.Krvni podliv-modrica je unutrašnje krvarenje često je tamne boje sa nepodnošljivim bolom, često zahteva urgentnu intervenciju.
Kod sportskih povreda veoma je važno pravilno vezbanje:
*Pravilni pokreti.
*Odgovarajući stav tela i opterećenje.
*Zagrevanje.
*Spremnost za vežbanje
Prilagodjenost i dobro zdravstveno stanje-kondicija sportiste retko donosi povrede.

POSTAVI ODGOVOR