Prelomi kosti podlaktice udruženi sa iščašenjem

0
225

Prelomi_kosti_podlaktice_udrueni_sa_iaenjemRazlikuje se dva tipa povreda, gde je prelom jedne kosti podlaktice udružen sa iščašenjem druge.Jedan je Montedjijev prelom a drugi tip je Galeacijev prelom to se redje dešava.

Klinička slika:

Fractura Monteggi je kombinacija ulnarnog preloma uz istovremenog iščašenja glavice radijusa.Dešava se pri padu ili prilikom udarca štapom.Javlja se deformacija ulne, otok, bol a pokreti su ograničeni.
Fractura Galleacci označava prelom radijusa uz iščašenje glavice ulne.Nastaje deformacija bol, otok, ograničeni aktivni pokreti ili su čak nemogući.

Dijagnoza:

Postavlja se na osnovu klinčke slike, objektivnog pregleda, RTG snimak podlaktice, laktnim i ručnim zglobom u dve projekcije.

Lečenje:

Glavica radijusa se mora namestiti od povrede najkasnije šest sati.Kod nekomplikovane povrede radi se zatvorena repozicija glavice radijusa sa nameštanjem ulne i gipsana imobilizacija, koji traje najmanje mesec dana.Hirurška ili operativna metoda se vrši kod otvorenih i komplikovanih fraktura, koji obuhvata repoziciju i osteosintezu kosti,  zatim fiksiranje povredjenog zgloba.
Komplikacije su moguće: nesrastanje kostiju, infekcije, povrede nerava, hronični bol, poremećena funkcija laktnog zgloba.

POSTAVI ODGOVOR