Čuvanje matičnih ćelija u Srbiji može biti besplatno

0
199

cuvanje-maticnih-celija-u-srbiji-moze-biti-besplatnoZa roditelje kojima je neko od članova porodice oboleo od leukemije, anemije, imunodeficijencije ili metaboličkih bolesti. Ovu uslugu omogućava najveća privatna banka u Srbiji, a kada će početi da radi prva javna ostaje neizvesno jer, kako kažu u Ministarstvu zdravlja Srbije, nema dovoljno sredstava za njenu izgradnju.
Svi uzorci se čuvaju 20 godina u bankama
– Krio-sejv banka besplatno čuva ćelije ako u porodici neko ima leukemiju, imunodeficijenciju, urođenu anemiju ili metaboličke bolesti, jer se u lečenju tih bolesti matične ćelije koriste rutinski – otkriva dr Mima Fazlagić, naučni saradnik kompanije i dodaje da čak i bolnice koje rade vađenje iz pupčane vrpce novorođenčeta dobijaju naknadu od Krio-sejva.
Čuvanje matičnih ćelija je još moguće ukoliko uzorak nije odgovarajući i to rade i druge banke u Srbiji.
– Ako u uzorku ima manje od 50 miliona mononuklearnih ćelija, uzorak čuvamo besplatno, a plaća se samo kada porodica odluči da ga koristi – objašnjava Bojana Stanić iz “Fjučer helt biobenka”. Za one koji u porodici nemaju onkološke poremećaje i proliferativne bolesti, imune deficijencije, hematološka oboljenja i metaboličke poremećaje usluga vađenja i čuvanja matičnih ćelija košta 1.780 evra, a u cenu je uračunata i analiza na bakterije i viruse i transport.

POSTAVI ODGOVOR