Urasli nokti na nogama

0
259

Urasli_nokti_na_nogamaNije čest problem, ali može da se desi da nokat urastao, kada ivica na ćušku raste nadole i useca se u kožu, koja ga okružuje.Prst na nozi postaje crven osetljiv, bolan i počinje da otekne.Obično se nokat uraste na palcu sa jedne ili obe strane.

Prevencija:

Važno je precizno sečenje noktiju sa odgovarajućem makazom prateći prirodan oblik noktiju.Ne treba suviše blizu podsecanje prema kože ili nikako iščupati deo nokta koji visi.Ako se prljavština zaglavila ispod noktiju, ne sme se čačkati oštrim predmetom, već treba otkloniti vaticom natopljenom alkoholom.

Simptomi:

Urastao nokat ima ivicu ili ćošak, koja urasta u kožu, nastaje crvena, osetljiva , otečena ili čak i krvari.Često nastaje i infekcija.To se dešava zbog lošeg isečenog nokta, čime se stvara ćošak ili ivica, koja tada urasta u kožu.Sportisti su izloženi takvom riziku, jer uske patike, udarci lopte mogu isto oštetiti nokat.

Lečenje:

Sami ne treba lečiti urastao nokat.Najbolje je otići hirurgu ili ako ima podijatra profesionalac za nokte će na stručan način i sa sterilnom opremom izvršiti intervenciju, čak ako treba može sa lokalnom anestezijom.

POSTAVI ODGOVOR