Čuvajte i negujte ruke

0
266

čuvajte_i_negujet_rukeIzgled ruke i noktiju je jednako važan za oba pola.Treba se samo potruditi jer su „ruke ogledalo čoveka“.Evo nekoliko saveta da vam ruke i nokti budu lepi i negovani.Za obavljanje grubih poslova obavezno koristite rukavice gumene ili za jednokratnu upoterbu.Štiti ruke od oštećenja, farbe, deterdženata i mehaničkih oštećenja.Nakon grubih radova ili pranja terba koristiti zaštitnu kremu, koje čuvaju ruke.
Za izgled lepih noktiju je važna zdrava ishrana.Razni nedostaci iz ishrane mogu zapaziti na noktima.Bele mrlje nastaju zbog nedostatka cinka, nokti budu krti.Bledilo noktiju se zapaža zbog nedostatka gvoždja.Često se može primetiti pucanje, ljuštenje noktiju zbog nedostatka esencijalnih masnih kiselina.Zato je važno pripaziti na ishranu jesti ribu, živinsko meso, govedje meso,  jaja, mleko i mlečnih proizvoda, integralne žitarice, voće i povrće.
Važno je napomenuti da gljivične i bakterijske infekcije izazivaju oštećenje noktiju.Zato je potrebno jačanje imuniteta jesti belog luka, crni luk, koštunjavo voće, korenasto povrće, blage začine i što više južno voće.
Pušenje i nedostatak svežeg vazduha, dnevne svetlosti jako utiče na kožu i nokte.Povremeno ruke treba istrljati sokom od limuna, masirati jer smanjuje bol i otok, poboljšava cirkulaciju, nakon toga namazati kremom ili uljem.Grickanje noktiju i skidanje zanoktice nije dozvoljeno, jer lako dolazi do infekcije.Treba seći oštrim makazicama specijalno za nokte.
Upozorenje
Redovno pranje ruke toplom vodom i sapunom pre manikiranje noktiju ruke dobro treba osušiti a pribor dezinfikovati (makazice, pincete, turpija), kojom se obradjuju nokti.Pre novog lakiranja stari lak sa nokte treba poskidati sredstvima za skidanje laka i naneti nov sloj.Ako primetite neku promenu na rukama ili noktima, treba proveriti da nije neka alergija na hemikaliju koji se koristi u domaćinstu npr. sapun, regenerator, deterdžent, lak za nokte.

POSTAVI ODGOVOR