Depresija ili divljanje hormona posle porodjaja

0
491

Depresija ili divljanje hormona posle porodjajaVećina majki posle porođaja oseća istovremeno i tugu i sreću 

Pripazite na simptome!
Porodili ste se, a u vama se nije probudio majčinski instinkt? Osećate tugu, razdražljivost, nedostatak interesa za svet oko sebe? Ne paničite, ne bolujete nužno od postporođajne depresije.
Hormonalne promene koje se događaju kad se rađa beba i posle toga, bol i psihički stres od samog porođaja, umor i neispavanost – sve to kod mladih majki može izazvati osećaj tuge, straha, teskobe, zbunjenosti. Majke često menjaju raspoloženje, koje ide iz krajnosti u krajnost, od euforičnog osećaja sreće do potpune apatije i bezvoljnosti.

Međutim, ukoliko to ne prestane u roku od mesec-dva, ili se čak pogorša, reč je o postporođajnoj depresiji. Simptomi se pojavljuju od 4. do 8. nedelje posle porođaja.

Uglavnom su slični znacima prave depresije, poput osećaja bespomoćnosti, nedostatka energije i motivacije, poremećaja metabolizma i sna, nedostatka interesa za seksualne odnose, osećaja nesposobnosti za nošenje sa zahtevima okoline, razdražljivosti, plačljivosti. Ako tome dodate nedostatak privrženosti bebi i osećaj krivice zbog toga, pravo je vreme da odete kod lekara.

POSTAVI ODGOVOR